Svensk guldmiss i VM-stafetten: "Känns skit"

Svensk guldmiss i VM-stafetten: "Känns skit"

Ebba Andersson växlade över till Frida Karlsson.

Christine Olsson/TT
Sveriges skiddamer var storfavoriter till ännu ett guld i VM i Planica.
Men stafett är stafett.
När Ebba Andersson ramlade och Frida Karlsson sedan knäcktes på tredjesträckan gick guldet överlägset till Norge. Sverige fick nöja sig med brons.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Emma Ribom hade bidragit starkt till att fältet sprack upp redan på första sträckan. När hon växlade över till Ebba Andersson handlade den här stafetten bara om fyra lag: Sverige, Norge, Tyskland och Finland.

Så långt såg det bra ut, men Andersson ställde till det för sig. I en kurva halkade svenskan till och bröt på egen hand en stav när hon ramlade med någon kilometer kvar att åka.

– Jag skrek liksom "helvete" när det hände, för jag kände mig ändå såpass stark, säger Ebba Andersson till Viaplay och konstaterar:

– Det känns skit.

Andersson fick snabbt en ny (och för lång) stav och tappade mark. Sverige låg fyra halvvägs in i stafetten, 8,7 sekunder bakom tätduon Tyskland och Finland och med tre sekunder upp till Norge.

– Jag ska ändå säga att jag är nöjd över hur jag klarade av att hantera det, det är lätt att det rinner iväg alldeles för många sekunder.

Frida Karlsson var snart i rygg på Ingvild Flugstad Østberg och tillsammans jagade duon ikapp Tyskland och Finland i ett nafs. Skadan verkade vara reparerad.

Knäckte Karlsson

Men Østberg skulle visa sig vara klart starkast på tredjesträckan. Norskan knäckte Karlsson rejält och ryckte till sig en ledning som gav Norge ett drömläge inför avslutningen.

Anne Kjersti Kalvå gick ut i ledning på sistasträckan, 6,2 sekunder före Tysklands Victoria Carl och 14,9 före Maja Dahlqvist.

Frida Karlsson blev samtidigt liggande länge i snön efter sträckan och fick ledas bort till slut.

– Det känns som att jag sliter lite hårt för att ta (ikapp) de sekunderna (i början). Sedan tycker jag inte riktigt att jag hänger med utför heller, säger Frida Karlsson till Viaplay.

23-åringen var tydligt missnöjd med glidet under skidorna:

– Jag tror inte att jag har haft så bra faktiskt.

Norge tog ett överlägset guld och hann fira med ett rejält kramkalas i målfållan innan Tyskland åkte in på silverplats, 20,5 sekunder bakom.

"Stolpe ut"

Maja Dahlqvist knäckte Finlands Krista Pärmäkoski i bronskampen, men det var en klen tröst den här gången. Sverige fick stryk av Norge med 28,7 sekunder.

– Nej, det var inte en stafett där det klaffade helt för oss i dag. Det var många grejer som var lite stolpe ut och då står vi också här med en bronsmedalj och inte guld, säger Ebba Andersson till Viaplay.

25-åringen försökte ändå se saker från den ljusa sidan i intervjun efter guldmissen:

– Bronset är vunnet i dag med tanke på hur stafetten utvecklade sig.

Emma Ribom tänkte i liknande banor.

– Vi är såklart glada över medalj i dag, men vi ska inte sticka under stol med att vi åkte för guld, säger hon.

Sveriges damer har nu tagit nio medaljer så här långt i VM: Tre guld, tre silver och tre brons.

FRÅN FÖRSTASIDAN