Sundlings nya mål: Vinna "totalen"

Sundlings nya mål: Vinna "totalen"

Efter milloppet i Falun berättar Jonna Sundling att hon redan har siktet inställt på nästa års totala världscup.

Ulf Palm/TT
Jonna Sundling har redan nu målet klart för nästa säsong.
Vinna totala världscupen – som första svenska damåkare.
– Jag gillar utmaningar, säger hon efter femteplatsen på 10 km i Falun.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jonna Sundling är ofta bäst när det gäller i sprint. Det visar hennes två VM-guld och OS-guld de tre senaste mästerskapen.

Nästa år avgörs inget skidmästerskap. Då har Jonna Sundling siktet på den totala världscupen, som ingen svensk damåkare vunnit.

TT: Blir du först?

– Åh jäklar, det kommer att bli svårt, men samtidigt gillar jag utmaningar. Jag ser redan nu fram emot nästa säsong och hoppas på att få en bättre start och hålla hela säsongen, svarar Jonna Sundling.

"Hybridåkare"

Även om Sundling är sprintspecialist tillhör hon ”hybridåkarna” som är bra i både sprint och distans, ett måste för den som vill utmana i den totala världscupen.

Men de senaste åren har hon fått inledningarna av säsongerna förstörda av skador och sjukdomar vilket gjort att hon enbart fokuserat på mästerskapen och sprintdistansen.

– Om inte jag haft den start jag fick i år, då jag var borta i november och december, hade jag siktat mer på världscupen redan i år. Det är definitivt något som jag kommer att se fram emot nästa år och försöka satsa på, säger Jonna Sundling och fortsätter: .

– Tanken är att jag nu ska få bra träning i sommar och höst och sedan vara frisk och skadefri hela kommande säsong.

"Superbra för huvudet"

Jonna Sundling slutade femma och var bästa svenska i fredagens tio-kilometerslopp i världscupen i Falun. Ett steg framåt efter det misslyckade milloppet i VM i Planica nyligen. Hon är nöjd med loppet.

– Det är superbra för huvudet att ha den känslan och vetskapen att jag kan leverera även på distans. Jag tycker att jag fortsätter ta steg i rätt riktning i distans.

FRÅN FÖRSTASIDAN