Ströms första major efter mardrömmen: "Njuter"

Ströms första major efter mardrömmen: "Njuter"

Golflivet är roligt igen för Linnea Ström.

Christer Höglund/TT
Linnea Ström var nära sin första LPGA-seger förra veckan och njuter av att spela golf igen.
En skarp kontrast mot mardrömsåret 2021.
– När jag vaknade då kände jag "Åh, ska jag åka till golfbanan igen?".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Putten på 18:e hålet var bara några centimeter fel slagen. Om den hade gått i hade Linnea Ström fått spela särspel om segern på Hawaii i lördags. Nu blev det i stället en fjärdeplats, en prischeck på runt 1 miljon kronor och ett skönt besked inför årets första major.

– Första känslan var besvikelse, men ser jag på den stora helheten är jag väldigt nöjd. Speciellt eftersom min caddie var borta på bröllop och jag bara hade en lokal caddie. Jag gjorde exakt allting själv, säger hon.

När TT träffar göteborgskan har hon precis spelat sitt första inspelsvarv på den här veckans bana, The Club at Carlton Woods några mil norr om Houston. Chevron Championship blir hennes första major sedan 2021 – året då allting bara rasade.

– Jag mådde ju inte bra. När jag vaknade upp kände jag "Åh, ska jag åka till golfbanan igen?". Det var slitsamt och jobbigt att spela på den högsta nivån med alla världsspelare... och gå ut och blunda. Det var jättetufft, säger Ström.

"Allt kändes svårt"

Ja, blunda var alltså vad hon gjorde när hon slog alla sina järnslag – i tävling efter tävling i flera månader. Det blev helt enkelt bäst så.

– Det var ingenting som kändes rätt i min sving eller i hur bollen skulle flyga. Jag kunde inte visualisera slagen som jag hade gjort innan. Bollen flög rakast när jag blundade.

"Frös till"

Några skulle kanske hävda att golf är en "enkel" bollsport eftersom bolluslingen ligger stilla när man slår till den. Men det kan också lätt göra att man som spelare hinner tänka lite för mycket.

– Det är när man börjar tänka som det blir jobbigt, det är då som det oftast blir sämre. När jag blundade visste jag inte när jag skulle träffa bollen, så då gjorde bara kroppen. Men när jag kollade var det som att jag nästan frös till i bollträffen och det var då det kunde gå snett.

I dag, med facit i hand, säger 26-åringen att det bästa kanske hade varit att ta ett brejk tidigare för att komma till rätta med hjärnspökena.

I slutet av 2021 lossnade det ändå, bland annat med hjälp av tränaren Ola Lindgren och mentale coachen Marcus Börjesson.

– Jag kan inte säga specifikt vad det var som gjorde att det lossnade. Men jag slog några bra slag med ögonen öppna, vågade göra det på tävling, fick bra resultat. Då kom lite självförtroende och sedan blev jag bekväm i att kunna spela som vanligt igen.

"Händerna började skaka"

Hon tappade sitt LPGA-kort och fick starta om på undertouren Epson Tour. Där blev hon "årets spelare" i fjol, efter att ha fått hantera några återfall längs vägen.

– På en tävling utanför New York kände jag bara att händerna började skaka. Min pappa var med och jag sade till honom att jag inte vet vad bollen ska göra. Men då bestämde jag mig för att bara fortsätta med mina processer: djupt andetag, slappna av och svinga igenom. Så gjorde jag det, spelade jättebra och kom tvåa i tävlingen.

Linnea Ström har tagit sig igenom den mörka tunneln. När vi tar skydd i skuggan från den starka Texassolen konstaterar hon att golfen är oändligt mycket roligare nu.

– Förra veckan tänkte jag på att vinna. Det är det tankesättet jag har nu, både när jag tränar eller tävlar. Och jag njuter av att vara här, medan känslan förut var liksom "jag vill bara ta mig runt och åka härifrån". Allt är så mycket roligare nu.

TT: Målet den här veckan?

– Resultatmässigt att komma topp 10. Det gav mersmak att vara uppe i täten förra veckan.

FRÅN FÖRSTASIDAN