Stora utmaningar kring VM 2026 – så ska de lösas

Stora utmaningar kring VM 2026 – så ska de lösas

Enligt Fifas ordförande Gianni Infantino finns det utmaningar inför VM 2026.

Jae C. Hong/AP/TT
Stora avstånd, olika tidszoner, klimatet och höjdskillnader skapar huvudbry inför fotbolls-VM 2026. Nu vidtar Internationella fotbollsförbundet (Fifa) åtgärder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA, Kanada och Mexiko arrangerar herrarnas fotbolls-VM 2026 tillsammans. Det är första gången som tre nationer delar värdskapet.

– Utmaningen blir logistiken kring allt det här. Vi talar om en kontinent, tre länder men inte tre små länder. Tre stora länder, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Det blir också första gången som VM-slutspelet består av 48 deltagande nationer. Tidigare upplagor har haft 32.

– Avstånden, tidszonerna och klimatskillnaderna är också krävande. Dessutom finns det hög höjd i Mexiko och havsnivå på andra håll. Så för oss är det viktigt att skapa rätt miljö så att lagen och fansen får bästa möjliga förutsättningar, säger Infantino.

Fifas plan är att organisera VM i regionala kluster. Enligt Infantino kommer att det att innebära att landslagen åtminstone får spela sina gruppspelsmatcher i samma region.

– Det gör att man inte behöver resa för mycket, särskilt inte i början. Vi vill skapa några kluster, som lagen delas in i baserat på lottningen och så spelar de sina matcher i det aktuella området, säger Infantino.

USA var senast värd för VM 1994, den gången tog Sverige brons.

FRÅN FÖRSTASIDAN