Stjärnans stöd till Djokovic: "Lever i en fri värld"

Stjärnans stöd till Djokovic: "Lever i en fri värld"

Enligt Elina Svitolina borde idrottare kunna prata offentligt om politiska frågor.

Jean-Francois Badias/AP/TT
Den serbiske världsstjärnan Novak Djokovic har hamnat i blåsväder.
Nu säger Elina Svitolina att Djokovic borde vara fri att "säga sin åsikt."
– Jag försöker bara tänka på kämpaglöden som alla vi ukrainare har och hur ukrainare kämpar för sina värderingar, för sin frihet i Ukraina, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Kosovo är Serbiens hjärta. Stoppa våldet", skrev Djokovic på en kameralins efter att han tagit sig vidare till andra omgången Franska mästerskapen. Därefter försvarade Djokovic sitt budskap i kommentarer till serbiska medier och sade att Kosovo är Serbiens "vagga, vårt fäste".

Detta ledde omedelbart till upprörda känslor i idrottsvärlden. Bland annat från den franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra som menar att serben "inte borde blanda sig i."

"Här man ska säga det"

Den tidigare ukrainska världstrean Elina Svitolina, som upprepade gånger har uttalat sig om Rysslands invasion av Ukraina, anser att idrottare ska kunna prata offentligt om politiska frågor.

– Vi lever i en fri värld, så varför inte säga sin åsikt om något? Jag känner att om man står för något, och tror att det är vägen framåt, då är det här man ska säga det, säger Svitolina efter att hon tagit sig vidare till tredje rundan.

Våldsamt i norra Kosovo

De senaste dagarna har det varit våldsamt i norra Kosovo. Trettio fredsbevarare från en Nato-ledd styrka skadades i sammandrabbningar med etniskt serbiska demonstranter på måndagen under protester mot installationen av etniskt albanska borgmästare i norra Kosovo.

Kosovo förklarade sig självständigt 2008 och erkändes samma år av många länder, däribland Sverige. Det har däremot varken Serbien eller Ryssland gjort.

FRÅN FÖRSTASIDAN