Stjärnan utsatt för rasism – Real Madrid anmäler

Stjärnan utsatt för rasism – Real Madrid anmäler

Real Madrids Vinícius Júnior, i lila till vänster, blev utvisad efter att en stor grupp spelare hamnade i bråk i slutskedet av mötet mellan Real och Valencia.

Alberto Saiz/AP/TT
Real Madrids Vinícius Júnior utsattes för rasism i bortamötet med Valencia.
Nu agerar stjärnans klubb.
"Detta utgör ett direkt angrepp på samexistensmodellen för vår sociala och demokratiska rättsstat", skriver de i ett uttalande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vinícius Júnior blev utvisad i slutskedet av söndagens förlustmatch, 0–1 mot Valencia, i La Liga. Efteråt använde brasilianen sociala medier för att gå till hårt angrepp mot de rasistiska påhopp han menar att han fick utstå från publiken under matchen.

"Rasism är normalt i La Liga", skriver han på Twitter, och utvecklar att ligan som "en gång tillhörde Ronaldo, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo och Messi" nu "tillhör rasister".

"Ett land av rasister"

22 åringen har även tidigare varit i fokus för glåpord och påhopp från motståndarsupportrar.

"I dag, i Brasilien, är Spanien känt som ett land av rasister", skriver han vidare, samtidigt som han poängterar att landet välkomnat honom.

La Liga har på sin webbplats meddelat att de ska undersöka de rasistiska påhoppen som riktades mot Vinícius Júnior.

Real Madrid har i ett uttalande på klubbens webbplats meddelat att de tar avstånd och fördömer händelserna mot Vinícius Júnior.

"Med tanke på allvaret i händelserna som inträffade har Real Madrid vänt sig till den statliga åklagarmyndigheten", skriver de i ett uttalande.

Även Valencia tar avstånd från agerandet från sina fans.

"Förolämpningar mot motståndare har ingen plats i fotboll och stämmer inte överens med Valencias värderingar och identitet", skriver de i ett uttalande.

"Klubben utreder vad som hänt och kommer att vidta de strängaste åtgärderna mot gärningsmännen."

Rättegång i år

Flera fall av rasism har inträffat i den spanska ligan den här säsongen. Bland annat har Vinícius Júniors lagkamrat Antonio Rüdiger varit måltavla. I april vittnade Vinícius Júnior mot ett Mallorca-fan som anklagades för att ha kallat honom "apa" under en match. Samma fan anklagades även för att ha förolämpat Villarreals mittfältare Samuel Chukwueze i en annan ligamatch.

I Spanien väntas en rättegång mot en Espanyol-supporter som uttryck sig rasistiskt mot Athletic Bilbaos Iñaki Williams äga rum någon gång under året.

FRÅN FÖRSTASIDAN