Stjärnan sågar kompisarnas VM-knep

Stjärnan sågar kompisarnas VM-knep

"Jag tror inte på det där att man ska förbereda sig. Utan jag tror att man kommer att vara jetlaggad och man kommer att må skit, men det får man bara ta", säger Filippa Angeldahl. Arkivbild.

Adam Ihse / TT
Landslaget tar till både ljusglasögon och en app för att ställa om till VM-tiden så snabbt som möjligt.
Men en spelare totalsågar konceptet.
– Jag har inga ord alltså. Jag tror inte på det där, säger Filippa Angeldahl.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nya Zeeland ligger långt borta, både på kartan och på klockan.

Det skiljer just nu tio timmar mellan Sverige och Wellington, där landslaget ska möta Sydafrika i den första matchen i sommarens fotbolls-VM den 23 juli.

De första spelarna lämnade Sverige redan i fredags, medan den första officiella träningen i Nya Zeeland sker på torsdag.

Ett av tipsen som landslaget fått med sig inför resan är en app som ska hjälpa till med planeringen av både sömn och kaffeintag för att underlätta tidsomställningen.

– Timeshift heter den. Då kan man lägga in sina flygresor och så säger den typ ”sov tre timmar på det flyget, var vaken där, drick inte kaffe då”, det är faktiskt skitbra, säger Magdalena Eriksson, som varit en av förespråkarna.

Backstjärnan och hennes partner, danska landslagsanfallaren Pernille Harder, har också varit tidigt ute med speciella ljusglasögon, som ska se till att ögonen får "rätt" ljus vid olika tidpunkter.

– Det hade jag redan sedan innan. Så om vi kollar på tv efter åtta på kvällen så har vi på oss dem hemma. De åker med, säger Eriksson.

"Hade det kämpigt"

Manchester City-mittfältaren Filippa Angeldahl är mycket skeptisk och skakar bara på huvudet åt landslagskompisarnas olika knep.

– Jag tror inte på det där att man ska förbereda sig. Utan jag tror att man kommer att vara jetlaggad och man kommer att må skit, men det får man bara ta, säger hon.

Att en lång resa och stor tidsomställning kan vara besvärlig har damlandslaget dock färsk erfarenhet av. När Sverige i november reste till Australien för en träningslandskamp (0—4) hade bland andra Amanda Ilestedt stora bekymmer.

– Jag hade det lite kämpigt. Det tog lite tid, säger hon.

– Det gick inte då, eftersom det var mitt i säsong. Men jag tror att jag kommer att lägga upp det på ett lite annat sätt.

Linda Sembrant finns också bland dem som laddat ner appen. Även om den ibland ger lite svårare tips.

– Jag har en period då jag ska dricka svinmycket kaffe. Det är kaffe, kaffe, kaffe. Jag kommer ju att få fråga efter en termos…

Glasögonen då? Jodå, det blev ett par sådana också.

– Det är olika ljus utifrån när man ska få in ordentligt med ljus och när det ska vara dämpande. Men de är ju inte supersnygga, så det kommer ju se halvroligt ut, säger Sembrant.

Totalt "fail"

Även inför OS i Tokyo för två år sedan var tidsskillnaden en snackis i laget, minns Kosovare Asllani.

– Inför OS så försökte jag mig på att dra med hela laget till att vara uppe. Det blev totalt ”fail” för mig. Jag var uppe skittidigt under en vecka–tio dagar, säger hon.

– Först fick jag med mig två spelare, sedan blev det tre, sedan fyra och så plötsligt var nästan halva laget uppe klockan fyra på morgonen på hotellet. Vi skulle ställa om så att vi skulle kunna sova på flyget. Och det kändes som att alla sov men jag var den enda som var vaken. Så det funkade inte jättebra.

Filippa Angeldahl har svårt att hålla sig för skratt.

– Det var som inför OS när ”Kosse” och de började gå upp 04 och skulle ställa om hemma i Sverige. Jag var så här "jag sover till 9, sedan går jag upp", säger hon med illa dold förtjusning.

– Hon kommer inte göra om det där, det funkar ju inte.

FRÅN FÖRSTASIDAN