Stavhoppsstjärnan Michaela Meijer avslöjar: Jag blev våldtagen

Stavhoppsstjärnan Michaela Meijer avslöjar: Jag blev våldtagen

Michaela Meijer. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Stavhopparen Michaela Meijer väljer nu att berätta om sitt barndomstrauma – att hon blev våldtagen av en person i hennes omgivning.
"Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden", skriver hon på Instagram.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Charlotte Kalla om att vara borta från familjen
0:31

Efter reklamen: Charlotte Kalla om att vara borta från familjen

(0:31)

Slå på ljud

Sveriges just nu främsta stavhoppare på damsidan Michaela Meijer berättar på Instagram genom organisationen Storasyster som erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

29-åringen skriver att hon har tur att ha människor i sin omgivning som såg och vågade pusha henne till att bryta tystnaden och "släppa ut mina demoner".

"När jag var liten blev jag våldtagen. På polisrapporten står det "grov våldtäkt mot barn". Det var ingen mörk gränd eller en okänd förövare, det var någon alla i min omgivning kände", skriver Meijer.

Stavhopparen Michaela Meijer.

FREDRIK SANDBERG /TT

"Finns hjälp att få"

Det blev aldrig någon rättegång eftersom förövaren dog innan rättsprocessen hann bli färdig. Att hon nu berättar om barndomshändelserna är för att hjälpa andra.

"Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden, för att ni inte ska känna er ensamma och för att ni ska veta att det finns hjälp och stöd att få."

Meijer skriver att hon hållit tyst i många år för att inte såra sina närmaste.

"Men skadan var redan skedd, mot ett barn, och det är hit jag vill komma med den här texten. Ingen, speciellt ett litet barn, ska behöva bära på eller gå igenom något liknande."

Hyllas av Bergqvist

Att Meijer nu berättar om att hon i flera år utsattes för sexuella övergrepp hyllas av förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

– Jag imponeras enormt av Michaelas mod. Att hon går ut och berättar är både viktigt och otroligt starkt. Hon är en krigare som reser sig ur en fruktansvärd situation och som nu också klarar av att berätta. Det finns så många som utsätts och det är jätteviktigt att vi vågar prata om det, säger Bergqvist till friidrottsförbundets webbplats.

Michaela Meijer tävlar för Örgryte IS och har det svenska rekordet på 4,83 meter från 2020. Hon har varit med i flera internationella mästerskap och har två silver från ungdoms-VM och U23-EM som främsta resultat. Hon kom femma i EM 2016.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN