Sportchefen: "Sätter Örebro på hockeykartan"

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det blev Anaheim för Leo Carlsson. Smått sensationellt, anser Örebros sportchef Niklas Eriksson.
Svenske supertalangen Leo Carlsson valdes som tvåa av Anaheim i nattens NHL-draft.
Det förvånade Örebros sportchef Niklas Eriksson.
– Det är lite sensationellt, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De flesta hockeyvetare hade räknat med att Örebros storlöfte Leo Carlsson skulle gå som tredje- eller fjärdeval. I stället valdes han näst först, efter Connor Bedard (Chicago).

– På ett sätt är det lite sensationellt. Han måste gett ett bra intryck på intervjun inför draften. Det är otroligt stort för Örebro som klubb att få en spelare som går som tvåa. Det är väl bara fem svenskar som gått som etta eller tvåa innan. Det här sätter Örebro på hockeykartan, säger Niklas Eriksson.

Det har Eriksson rätt i. Enbart Mats Sundin, Rasmus Dahlin, Daniel Sedin, Victor Hedman och Gabriel Landeskog har gått lika högt. Kan Carlsson nå samma höjder som de svenska stjärnorna?

– Det är 10 000 kronors-frågan. Om han kan komma upp i (Peter) Forsbergs och Sundins nivå är svårt att veta. Det handlar om den mentala kapaciteten och där vet jag inte riktigt var Leo står. Han kommer bli en stjärna men om han blir en superstjärna kan jag inte svara på, säger Eriksson.

Annons

Imponerade i VM

Leo Carlsson är ett av svensk hockeys stora framtidsnamn. I våras blev 18-åringen Tre Kronors yngsta VM-spelare och målskytt genom tiderna.

Det misstänker Eriksson var en stor anledning till att Carlsson valdes så pass tidigt.

– Det beror nog dels på att han är en exceptionell talang och dels på att han gjorde ett bra VM. Han hade en liten svacka under JVM och en lite tuffare tid här hemma, men sedan var han bra i slutspelet och i VM. Det tror jag imponerade på NHL-klubbarna.

"Jobba med jämnheten"

Innan han bytte till sportchefskostymen har Eriksson varit tränare för Örebro under hela Carlssons tid i klubben. Han berättar vad det är som gör Carlsson så bra.

– Speluppfattningen att snabbt kunna hantera situationen på isen och en otrolig förmåga att hitta öppningar i spelet när det är trångt. Han är snabb mellan tanke och handling. Han ser inga hinder på isen och vågar göra saker. Han ser bara möjligheter. Det är en otrolig styrka.

Annons

Men Eriksson anser även att jättelöftet har en del kvar att arbeta på.

– Han behöver jobba med jämnheten och kunna göra bra matcher oftare. Leo är en stor spelare men han har ett par steg att ta gällande det fysiska. Det är en stor utmaning att spela i NHL, både fysiskt och mentalt.

Hoppas på ett år till

Just därför hoppas sportchefen på att få behålla honom i Örebro ett tag till.

– Jag hoppas han blir kvar hos oss ett år till för att vara riktigt redo fysiskt. Generellt tycker vi att spelarna utvecklas bättre genom att vara kvar ett extra år. (Vancouverstjärnan) Elias Pettersson som blev kvar ett år till i Växjö är ett bra bevis på det. Att flytta till Kalifornien är ett stort steg. Det finns många faktorer att ta hänsyn till utanför isen. Därför tror jag ett år till hemma hade varit nyttigt.

TT: Hur är förhoppningarna att han stannar?

– Goda. Men nu ska vi höra vad Anaheim tänker, det har vi ingen aning om. Vi hoppas på en bra dialog där Leos bästa prioriteras.

Annons

Tills vidare kommer Leo Carlsson att fortsätta sommarträningen i SHL-klubben.

– Det ska han och det har han gjort fram till draften. Han har varit med laget och har två år kvar på kontraktet. Nu blir det intressant att se vad Anaheim tycker, säger Eriksson.

Annons