Spelarnas markering mot förbundet – lila tröjor

Spelarnas markering mot förbundet – lila tröjor

De kanadensiska spelarna med lila tröjor med texten "Enough is Enough" inför landskampen mot USA.

Phelan M. Ebenhack/AP/TT
Den kanadensiska fotbollsstrejken må vara över tillfälligt.

Men det hindrar inte spelarna från att fortsätta protestera mot sitt förbund.

Inför mötet med USA i SheBelieves Cup bar OS-mästarna lila tröjor med texten "Enough Is Enough".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Före avspark samlades spelarna i båda lagen i en ring med armarna runt varandra, där USA tydligt visade solidaritet med sina nordamerikanska rivaler (USA vann med 2–0).

"Historiskt har lila förknippats med försök för att uppnå jämställdhet mellan könen", sade den kanadensiska spelarföreningen i ett uttalande på torsdagen, där de även tillade att spelarna kommer att fortsätta bära lila tills konflikten är löst.

Kortlivad strejk

Inför SheBelieves Cup, som är en viktig del i uppladdningen inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland, gick spelarna i det kanadensiska damlandslaget ut i strejk som en protest mot förbundets budgetnedskärningar på damsidan.

Men strejken blev kortlivad. Ett dygn senare, på lördagskvällen, återvände laget till träning.

"För att klargöra: Vi tvingas tillbaka till jobbet på kort sikt. Det här är inte över. Vi kommer att fortsätta slåss för allt vi förtjänar och vi kommer att vinna det här. Vi spelar SheBelieves i protest", skrev lagkaptenen Christine Sinclair på Twitter.

Hotades med stämning

Till inlägget bifogade Sinclair ett pressmeddelande från den kanadensiska spelarföreningen. Där förklarades att Kanadas fotbollsförbund hotade att stämma damlandslaget om strejken blev ett faktum – samt kräva spelarföreningen och spelarna på skadestånd.

De kanadensiska spelarna – både damer och herrar – för även samtal med förbundet om ett nytt kollektivavtal där damerna kräver lika lön som herrarna.

Kanada vann OS-guld i Tokyo 2021 – efter finalseger mot Sverige – och är en medaljkandidat i VM, som spelas mellan 20 juli och 20 augusti.

FRÅN FÖRSTASIDAN