Specialanpassad sko ska stoppa mörk korsbandstrend

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Englands Leah Williamson är en av stjärnorna som missar sommarens fotbolls-VM på grund av knäskada. Arkivbild.Leila Coker/AP/TT
Flera stjärnor missar VM-festen i Australien och Nya Zeeland.
Gemensam nämnare: allvarliga korsbandsskador.
Nu jobbas det för att få fram specialanpassade skor för att bromsa den dystra korsbandstrenden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Englands Fran Kirby, Beth Mead och Leah Williamson. Nederländernas Vivianne Miedema. Kvartetten missar alla sommarens mästerskap på grund av allvarliga knäskador.

Förhoppningsvis kommer utvecklingen av nya skor nu bidra till att bromsa den dystra korsbandstrenden inom damfotbollen.

– Vi vill jobba globalt för att minimera antalet spelare som drabbas av allvarliga korsbandsskador, men samtidigt ska projektet bidra till att spelarna får bättre förutsättningar till rehabilitering så snabbt som möjligt, säger Claire Bloomfield, ECA:s (europeiska toppklubbarnas intresseorganisation) damfotbollschef till nyhetsbyrån DPA.

Enligt Bloomfield är projektet i en tidig fas. En grupp med läkare, fysioterapeuter, forskare och europeiska klubbar ska tillsammans jobba med problematiken.

Katrine Kryger, medicinsk forskare på Internationella fotbollsförbundet (Fifa), säger att de redan har samlat in viktig information som ska fungera som grund för designen av nya skor.

Annons

– Skorna spelarna använder (i dag) är först och främst skräddarsydda för herrarna, det spelar en stor roll, säger Kryger.

Norges Emilie Haavi, som själv slet av korsbandet på träning under fotbolls-VM 2019, är bekymrad.

– Det är en tankeställare för damfotbollen att man ser så många korsbandsskador. De sista åren har det bara eskalerat, säger hon till NTB.

Annons