SM i cykel ställs in – efter klagomål från boende

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Linjeloppen på SM i cykel ställs in. Det rapporterar DN. Arkivbild.
Linjeloppen på SM i cykel skulle ha avgjorts i helgen. Nu ställs tävlingarna in.
– Det är den största skandalen i svensk idrott, säger Upsala cykelklubbs ordförande Göran Mattsson till Dagens Nyheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beskedet om att tävlingarna får avslag kom på torsdagen, två dagar innan loppen skulle körts. Transportstyrelsen meddelade nämligen att de upphäver Länsstyrelsens beslut om bansträckningen i Ulleråker.

Enligt Göran Mattsson kan Upsala Cykelklubb nu förlora en halv miljon kronor på inställda SM-lopp.

– Och så får vi ett sådant beslut, som vi inte är involverade i. Det är ett bråk mellan Länsstyrelsen och Transportstyrelsen, säger han till DN.

"Har känt oss överkörda"

Transportstyrelsens beslut kommer efter att boende i området kring bansträckningen har överklagat tillståndet.

– Vi som bor här i området har känt oss ganska överkörda, både av kommunen och cykelklubben som arrangerar tävlingen. Det är redan mycket byggnationer som gör det jobbigt för oss på daglig basis och med de här tävlingarna skulle det blivit ännu värre. Tävlingarna gör så att vi inte kommer in eller ut utan folk blir mer eller mindre instängda i Ulleråker, säger Tobias Lindblom, som bor i området, till UNT.

Annons

"Inte utrett tillräckligt"

Enligt Lindblom har arrangören misskött sig vid tidigare tävlingar och inte gett de boende tillräcklig information om tävlingarna. Bland annat ska följebilar har kört i 100 kilometer i timmen på vägar med hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen. Vilket enligt honom har lett till att folk har känt sig oroliga för barn som är ute och leker.

– Transportstyrelsen tycker inte att vi har utrett tillräckligt vad det blir för konsekvenser. Vi brukar i allmänhet inte utreda mer än vad vi gjorde utan vi skickar det på remiss till polisen, kommunen och Trafikverket men nu tyckte Transportstyrelsen att det var för lite, säger Mikaela Öster, länsassessor på Länsstyrelsen, till UNT.

Enligt Öster finns heller ingen tid kvar för att göra om bansträckningen, eller för att få till ett nytt tillstånd.

Annons