SM-guld för Kristianstad – vann femte finalen

SM-guld för Kristianstad – vann femte finalen

Kristianstadspelare jublar vid slutsignal.

Johan Nilsson/TT
Det har varit en lång och tät finalserie, men när den skulle avgöras var Kristianstads handbollsherrar klart starkast.
30–23 i den femte finalen mot Sävehof ordnade SM-guldet.
– Det känns fantastiskt, säger niomålsskytten Markus Olsson till C More.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en fullsatt hemmahall, med mestadels orangeklädda åskådare på läktarna, kunde IFK Kristianstad säkra klubbens första SM-guld sedan det blev fyra raka under åren 2015–2018.

Precis som i de fyra tidigare finalerna blev det, i alla fall inledningsvis, en jämn och spännande match.

Tidigt hamnade målvakterna i fokus. Sävehofs Oscar Sävinger och Kristianstads Espen Christensen var båda utmärkta i en första halvlek som slutade lika, 12–12.

I andra halvlek var det hemmalaget som började koppla ett guldgrepp. Efter att båda lagen följts åt gjorde Kristianstad tre raka mål och sprang iväg till fyramålsledning, 20–16, med drygt en kvart kvar att spela.

"Glädje och eufori"

Sävehof försökte kriga sig tillbaka, men när lagets storstjärna Elias Ellefsen á Skipagötu felpassade och Kristianstads Matias Jepsen kunde göra 25–22 i tomt mål började det lukta skånskt guld.

När Christensen sedan följde upp med en räddning – och Jepsen utnyttjade det tomma målet igen – betydde det 26–22.

37-årige Christensen lämnar nu Kristianstad för spel med Helsingborg.

– Nu är det bara glädje och eufori. Min sista match för IFK Kristianstad och avsluta så här, det är känsligt, säger norrmannen som hade en räddningsprocent på 38,7 när det behövdes som mest.

Sedan fick Kristianstads mest lysande offensiva stjärna Markus Olsson skicka in 27–22, ett mål som får betraktas som spiken i kistan med bara fyra minuter kvar att spela.

Firande att vänta

Kristianstad kan summera en fenomenal säsong – med cupseger, serieseger och SM-guldet som var klubbens nionde genom tiderna. I den avgörande finalen lyckades försvaret hålla nere Sävehof på 23 mål, trots att man saknade avstängde försvarsklippan Hampus Henningsson.

Markus Olsson visste inga detaljer om planerna för resten av måndagskvällen, men han hade sina aningar om vartåt det lutade.

– Jag tänker att det kommer firas bra, säger han.

Sävehofs tränare Michael Apelgren kände både besvikelse och stolthet efter nederlaget. I finalserien hade Partilleklubben oturen att få sina två största stjärnor skadade, målvakten Simon Möller och Skipagötu, även om den sistnämnda kom tillbaka i spel.

– Vi är ingen klubb som räknar silvermedaljer. Vi ville vinna, inget snack om det. Men samtidigt tycker jag att vi har gjort det väldigt bra i år, säger Apelgren till C More.

FRÅN FÖRSTASIDAN