Skrällen: Baxter tar över Helsingborg

Skrällen: Baxter tar över Helsingborg

Stuart Baxter. Arkivbild.

Hassan Ammar/AP/TT
Stuart Baxter blir huvudtränare för Helsingborg efter Mattias Lindström och Alvaro Santos som fått sparken.
"Jag ställer naturligtvis upp när HIF är i sådan här situation", säger Baxter i ett pressmeddelande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hans Eklund och Sven Andersson blir assisterande tränare.

Baxter, 69, ska leda superettanlaget året ut. Han tar över efter att HIF förlorat säsongens tre första matcher och Helsingborgs ledning i måndags sparkat tränarduon samt sportchefen Andreas Granqvist.

"Senaste dagarna har varit omtumlande för alla i HIF. För egen del lider jag med två tränarkollegor som jag uppfattar som seriösa och hårt arbetande tränare samt Andreas Granqvist som en ikon i klubben. Han var också den drivande kraften till att få mig till klubben så jag lider med alla tre. Samtidigt ställer jag naturligtvis upp när HIF är i en sådan här situation och jag är både stolt och glad. Jag ser framemot utmaningen att leda HIF framåt", säger Baxter.

Spelade i HIF

Britten spelade i Helsingborg på 1970-talet och har även varit huvudtränare mellan 2006 och 2007.

I väntan på beviljat arbetstillstånd leder Eklund och Andersson laget under veckans träningar och lördagens bortamatch mot Brage.

Stuart Baxter har sedan han avslutade den professionella spelarkarriären i mitten av 1980-talet varit huvudtränare för klubblag i Sverige, Norge, Portugal, Japan, Turkiet, Sydafrika och Indien. Utöver det har han även varit förbundskapten för Englands P19, Sydafrika och Finland.

Letar tränare till 2024

Hans Eklund är sedan i januari i fjol utvecklingschef i HIF och ska på sikt återgå till denna tjänst. Sven Andersson är sedan 2018 målvaktstränare i Helsingborg.

"Denna lösning har varit vårt tydliga huvudspår de senaste dagarna för att på kort sikt vända den negativa sportsliga trenden. Lösningen ger ledningen den tid som behövs för att initiera en långsiktig rekryteringsprocess av huvudtränaren för herrarnas representationslag 2024. Det är ett arbete som måste göras grundligt. Det arbetet börjar nu", säger ordföranden Fredrik Karlsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN