TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Skidsporten fruktar bojkotter: "Vill ingen ha"

07 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Veronika Stepanova, OS-guldmedaljör i längdskidor, på en mottagning i Kreml med Rysslands president Vladimir Putin i april 2022. Arkivbild.
Svenske skidhöjdaren Niklas Carlsson utesluter inte att ryssar och belarusier får tävla igen redan nästa säsong. Samtidigt är han rädd för vad det kan leda till – exempelvis bojkotter.
– Det har hela tiden varit utmaningen och oron, säger Carlsson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) ordförande Thomas Bach slog nyligen fast att det är fel att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att tävla enbart baserat på nationalitet.

Samtidigt sade Bach att det är upp till varje idrottsförbund att avgöra om idrottare från dessa länder ska få tävla internationellt igen.

IOK har släppt en lista med rekommendationer för hur ryssar och belarusier ska kunna välkomnas tillbaka till idrotten. Bland annat måste idrottare från dessa länder tävla under neutral flagg och de får inte stötta kriget i Ukraina eller ha någon koppling till militären i Ryssland och Belarus.

Beslut i maj

Den 24 maj har Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) styrelsemöte och kan då ta beslut om att ryssar och belarusier får tävla i världscupen redan nästa säsong.

Tidigare i vinter sade Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, till TT att hon tror att det blir svårt för Fis att stå emot om IOK trycker på för att häva avstängningen.

Annons

– Teoretiskt kan man nog göra det, men i praktiken tror jag det blir svårt. Det ligger i farans riktning att Fis kommer att gå på IOK:s rekommendation, sade hon.

Niklas Carlsson, biträdande generalsekreterare i Fis, tonar ned betydelsen av IOK:s inställning:

– Det avgör inte frågan, utan det handlar om vad som vi tycker är lämpligt och bra för internationella skid- och snowboardförbundet. Det finns inga direktiv från IOK som visar att vi måste följa detta.

I Fis ledning finns det en oro för att nationer eller enskilda idrottare ska bojkotta tävlingar om Ryssland och Belarus släpps in i skidvärmen:

– Diskussionen om bojkott har hela tiden varit utmaningen och oron. Det finns ett antal aktiva och länder som säger att blir det på det sättet blir det bojkott. Det vill ingen ha, säger Niklas Carlsson.

TT: Tror du att åkare från Ryssland och Belarus kommer att vara med i nästa års världscup?

– Jag vill inte förekomma diskussionerna på styrelsemötet. Då får vi se vart vi landar i detta. De finns många åsikter. Från att idrotten måste ta ståndpunkt och visa att det är fel med det Ryssland gör i Ukraina till att en aktiv inte ska drabbas av från var man är född eller vilket pass man har.

Annons

Skidskyttarna säger nej

För Internationella skidskytteförbundet (IBU) ändrar IOK:s svängning i frågan ingenting, enligt ordförande Olle Dahlin.

– Vi har ett kongressbeslut, från september 2022, att inte tillåta aktiva från Ryssland eller Belarus. Situationen i Ukraina har inte ändrats sedan dess. Därför ligger beslutet fast, säger Dahlin.

Han tror inte att aktiva från dessa nationer kommer att delta i nästa års världscup:

– Som läget är nu ser jag inte det. Min bedömning är att det inte blir så med tanke på hur det ser ut nu i Ukraina.

Olle Dahlin var nyligen på plats när ukrainska mästerskapet i skidskytte avgjordes. Han säger att det var en upplevelse som påverkade honom som idrottsledare:

– Det var väldigt starkt att vara där. Det gör att man är ännu mer övertygad att det beslut, som gäller, är det rätta beslutet, säger Olle Dahlin.

Annons