Skandalerna som ledde till uteslutningen

Skandalerna som ledde till uteslutningen

Ibas ryske ordförande Umar Kremlev. Arkivbild.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Internationella olympiska kommittén (IOK) bryter samarbetet med Internationella boxningsförbundet Iba efter åratal av oegentligheter och skandaler.
Här är bakgrunden till beslutet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Juni 2019: IOK beslutar att inte låta Internationella boxningsförbundet (Aiba) få arrangera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo. Bland annat riktades hård kritik mot Aiba när man 2018 valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande. Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet. Rachimov tvingas avgå till följd av anklagelserna. Det finns också misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba.

September 2021: Advokaten Richard McLaren, som tidigare utrett den ryska dopningsskandalen, presenterar en rapport som visar att det funnits stora problem med fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016.

Maj 2022: En öststatsfalang i boxningsförbundet, nu under nya namnet Iba, lyckas få västalliansens kandidater till ordförande- och styrelseposter uteslutna på grund av falska anklagelser. Däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, väljs därmed om. IOK ifrågasätter valet och senare överklagar fyra ur västalliansen, däribland Sjöholm, till Idrottens skiljedomstol Cas.

Juni 2022: Cas slår fast att det var fel av Iba att diskvalificera ordförande- och styrelsekandidaterna inför valet. Man kräver dock bara att det ska göras ett nytt val av ordförande, inte till övriga poster. IOK beslutar att Iba inte får arrangera OS-kval och OS-tävlingarna i Paris 2024, på grund av hur förbundet styrs, inklusive finansieringen (ryska Gazprom är huvudsponsor) och domarskandaler.

September 2022: Extrakongressen beslutar vid ett möte i Jerevan att det inte blir något ordförandeval, trots Cas beslut. Västländernas sammanslutning Common Cause Alliance börjar därmed diskutera om man ska bilda ett nytt internationellt förbund för att rädda OS-statusen för boxningen.

Oktober 2022: Iba beslutar att ryssar och belarusier ska få tävla internationellt igen. Sverige beslutar att bojkotta matcher mot ryssar och belarusier.

Februari 2023: USA går i spetsen för en VM-bojkott, på grund av beslutet att välkomna Ryssland och Belarus in i värmen. Sverige är en av flera andra nationer som ansluter till VM-bojkotten.

April 2023: Sverige är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, World Boxing (WB). I den interimistiska styrelsen finns Svenska boxningsförbundets vice ordförande Karin Mattsson.

Maj 2023: Iba stänger av Sverige, Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna på grund av deras kopplingar till WB.

Juni 2023: IOK:s styrelse föreslår att en extrasession ska besluta att banden med Iba klipps. Iba reagerar med ilska och ordföranden Umar Kremlev går till attack mot flera personer med koppling till IOK. Han säger vid en konferens i Brasilien att CK Wu, medlem av IOK:s styrelse och tidigare Iba-chef mellan 2006 och 2017, är en brottsling som dödade boxningen och att han borde skjutas.

Rättad: I en tidigare version saknades ord angående Cas-domen från juni 2022 som gjorde innebörden felaktig.

FRÅN FÖRSTASIDAN