SDHL-spelarnas markering för jämställdhet

SDHL-spelarnas markering för jämställdhet

Rosa Lindstedt, lagkapten i Brynäs, med den genomskinliga hjälmen.

Svenska Spel Damhockeyligan
I helgens SDHL-matcher kommer lagkaptenerna i samtliga lag att bära transparenta hjälmarna när de äntrar isen.
En markering för jämställdhet.
– Ett bra sätt att väcka diskussion för att lyfta fram oss och stärka damishockeyns ställning i Sverige, säger Rosa Lindstedt, Brynäs lagkapten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Manifestation går under namnet "Glaskrossarna" och syftar till att synliggöra det "osynliga glastaket i näringslivet och inom idrotten".

– Det är en bra grej. Man kan väcka diskussion och se arbetet som redan nu görs för att föra damishockeyn framåt – och för att se vad man kan göra ännu bättre, säger Rosa Lindstedt, Brynäs finländska lagkapten.

"Behöver få samma möjlighet"

Nu vill Lindstedt gärna se en diskussion om hur flickhockeyn ställning kan stärkas i Sverige.

– Jag önskar att det öppnar en positiv diskussion och att olika organisationer kanske börja kolla på vägen till dam- och flickishockeyn. Finns det en sådan i samhället? Om inte kanske man ska skapa en, säger Lindstedt och fortsätter:

– Hela tiden vill fler och fler flickor spela ishockey – men att spela med pojkar är inte ett alternativ för alla. Flickor behöver få samma möjlighet, som pojkar, att ha ishockey som hobby.

Tveeggad diskussion

Lagkapten Lindstedt menar dock att diskussionen om att utveckla flickhockeyn kan vara tveeggad.

– Ibland kan det bli en motsättning. Om flickor eller kvinnor vill ha, eller begär, bättre möjligheter tänker man automatiskt att något tas bort för pojkar och män. Det är viktigt att utveckla flickishockeyn och det blir ju inte sämre möjligheter för någon.

Som en förlängning av manifestationen kommer även 17 SHL-spelare att bära likadana, transparenta, hjälmar den 28 februari.

FRÅN FÖRSTASIDAN