Saudiarabiens PGA-bidrag: "Mer än 10 miljarder"

Saudiarabiens PGA-bidrag: "Mer än 10 miljarder"

Jimmy Dunne, styrelseledamot i PGA-touren, under utfrågningen i amerikanska senaten.

Patrick Semansky/AP/TT
Jimmy Dunne, styrelseledamot i PGA-touren, avslöjar att Saudiarabiens statliga investeringsfond (Pif) kommer att skjuta in mer än en miljard dollar i PGA-touren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dunne är tillsammans med flera nyckelpersoner i samarbetet mellan Pif och PGA-touren på plats för en utfrågning i den amerikanska senaten.

Där ska de svara på frågor om sammanslagningen av USA-touren, DP World Tour (tidigare Europatouren) och LIV Golf – samt vilken roll den saudiarabiska regeringen haft i avtalet mellan tourerna.

Under tisdagens utfrågning fick Dunne frågan om hur mycket pengar Pif bidrar med. Dunne svarade först "mycket", innan han blev ombedd att vara lite mer specifik.

– Det är mer än en miljard dollar, sade Dunne, enligt NBC.

Dunne tillade även det är PGA-touren som kontrollerar hur mycket pengar som kommer att skjutas in nu, och hur mycket som kommer i framtiden. En miljard dollar motsvarar cirka 10,6 miljarder svenska kronor.

"Tiger Woods stod starkt"

Den demokratiske senatorn Richard Blumenthal, som leder utfrågningen, tog också upp att många stjärnspelare varit lojala mot PGA-touren. Bland annat har LIV-chefen Greg Norman tidigare sagt att Tiger Woods tackade nej till cirka tio miljarder för att vara med på turnén.

– Tiger Woods stod starkt, och jag hoppas att PGA-touren också gör det, sade Blumenthal.

Den kontroversiella sammanslagningen mellan golftourerna har fått mycket kritik. Särskilt i USA. Detta med anledning av att FBI 2021 publicerade en rapport som kopplade Saudiarabien till 11 september-attackerna 2001.

– Om de hade något med attacken mot vårt land att göra så är jag den sista som hade suttit till bords med dem, sade Dunne.

Inga planer på golf i Ryssland

Ron Price, som även han representerar PGA-touren, berättade under utfrågningen att PGA-tourens nettointäkter i dagsläget ligger på cirka 1,3 miljarder dollar (drygt 13 miljarder kronor). Vilket gör att intäkterna från Pif stärker tourens ekonomi avsevärt.

– Vi har runt tre miljarder dollar i omsättning, varav 1,3 är netto, sade Price.

Price fick också svara på Blumenthals många frågor om tourens framtiden. Bland annat om turneringar i Ryssland planeras.

– Jag kan inte prata så långt in i framtiden, men det har vi naturligtvis inga planer på i nuläget, sade Price.

FRÅN FÖRSTASIDAN