Så har läktarvåldet minskat utomlands

Så har läktarvåldet minskat utomlands

Bengaler kastas in på plan under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK.

Jonas Ekströmer/TT
Svensk fotboll skakas av den senaste läktarskandalen. Andra länder har vidtagit olika åtgärder för att få bukt med läktarvåldet. Här är tre exempel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ England har historiskt haft stora problem med fotbollsrelaterat våld. Det utbredda våldet mellan supportrar ledde till att regeringen under slutet av 1980-talet utformade en lagstiftning specifikt riktad mot fotbollsrelaterat våld.

Precis som i Sverige delas straffen ut till individer som gör sig skyldiga till brott. Personer som gör sig skyldiga till någon form av fotbollsrelaterad brottslighet kan stängas av i upp till tio år. För att identifiera personerna används övervakningskameror både på och utanför arenorna, samt så kallade "spotters" som håller koll på specifika supportergrupperingar för att identifiera personer som bryter mot reglerna.

Våldet på läktarna har minskat drastiskt sedan firmornas storhetstid och enligt den brittiska regeringens statistik över gripanden har de stadigt gått nedåt även under 2010-talet. Efter coronapandemin blev det dock ett uppsving.

+ Italien har gått en annan väg för att stävja våldet på läktarna. Biljetterna till matcherna är personliga och kan enbart köpas mot uppvisande av id. Men även på de italienska arenorna är det övervakningskamerorna som hjälper till att identifiera de som bråkar.

– När man får ett besöksförbud så måste man se till att det efterlevs. Så när det pågår en match för ditt lag så ska du anmäla dig hos prefekturen eller polisstationen, säger SVT:s Italien-korrespondent Jennifer Wegerup i Aktuellt.

Den som bryter mot detta riskerar fängelse i upp till tre år. Våldet på läktarna är därför inte lika utbrett som det en gång varit. I stället har det letat sig ut genom ultras-grupper som slåss bortom arenornas strålkastarljus.

+ Spaniens strategi för att få bort läktarvåldet skiljer sig från både Italien och England. De spanska regelverken riktar in sig på klubbarna snarare än individerna.

Om supportrar som kan kopplas till en specifik klubb är inblandade i bråk eller liknande kan det resultera i poängavdrag, böter eller tomma läktare för klubben i fråga.

Spanien hade stora problem med läktarvåld under 1990-talet. Ultras-grupper slogs ofta med varandra under matcherna. Våldsamheter på matcher är inte lika vanligt längre, däremot har rasism på läktaren varit i fokus på sistone. Valencia fick till exempel böta omkring 300 000 kronor och stänga delar av sin läktare efter att supportrar nyligen uttryckt sig rasistiskt mot Real Madrid-stjärnan Vinícius Júnior under en match.

Precis som i England fick våldet ett uppsving efter pandemin.

FRÅN FÖRSTASIDAN