tt

Ryssland rasar mot OS-uteslutning: Oacceptabelt

Vladimir Putin.

FOTO: TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uppmanat till bojkott av OS i Paris nästa år om inte ryska idrottare portas från tävlingarna.
Nu ryter Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin ifrån mot kravet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Armand Duplantis om ryssars medverkan i OS 2024
0:35

Efter reklamen: Armand Duplantis om ryssars medverkan i OS 2024

(0:35)

Slå på ljud

Den ryska idrottsministern Oleg Matytsin säger enligt ryska nyhetsbyråer att kravet är oacceptabelt.

– Försöket att diktera villkoren för idrottares deltagande i internationella tävlingar är helt oacceptabelt, säger Matytsin och fortsätter:

– Vi ser en uppenbar önskan att förstöra enigheten inom internationell idrott och den internationella olympiska rörelsen.

"Manifestation av våld"

Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnade nyligen för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i OS i Frankrike nästa år. Ett eventuellt OS-deltagande för ryska och belarusiska idrottare skulle med största sannolikhet ske under neutral flagg.

Oleg Matytsin.

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin.

FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Under fredagen träffades idrottsministrar från 35 länder i ett möte som föranleddes av IOK:s eventuella beslut i frågan.

– Bara närvaron av representanter för terroriststaten är en manifestation av våld och laglöshet och det kan inte täckas över med någon låtsad neutralitet eller en vit flagga, har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigare sagt.

Ukrainska stjärnor vädjar

Under mötet uppges de flesta ha varit överens om att idrottare och ledare från Ryssland och Belarus inte bör få delta i internationella idrottsmästerskap så länge Rysslands krig i Ukraina pågår. IOK, och andra idrottsförbund, beslutar dock självständigt i frågan.

Ukrainske boxningsvärldsmästaren Oleksandr Usyk har vädjat till IOK:s ordförande Thomas Bach att inte låta ryska idrottare ställa upp i tävlingarna.

Även den ukrainska tennisstjärnan Elina Svitolina, som tog OS-brons i singel i Tokyo 2021, vill att ryska och belarusiska idrottare ska portas från Paris-OS.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN