Ryder Cup-kaptenen om LIV-beslutet: "En skam"

Ryder Cup-kaptenen om LIV-beslutet: "En skam"

Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald. Arkivbild.

Alessandra Tarantino/AP/TT
Flera av Europas golfstjärnor sade upp medlemskapet med Europatouren när de bötfälldes för att ha gått till LIV-touren.
Det gör Ryder Cup-kaptenen Luke Donalds jobb svårare.
– Det är en skam att några slutat. Men det var bra att beslutet kom nu, säger Donald.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Engelsmannen är på Oak Hill i Rochester, New York, för att spela årets andra major, PGA-mästerskapen. Han kommer också att spana på sina europeiska kollegor som kan bli aktuella för att bli uttagna till Ryder Cup i Italien i september.

– Bra spel i en major kan räcka långt. Det betyder inte allt, men jag kommer att titta noga på resultattavlan, säger Donald.

Några av de största stjärnorna spelar numera på LIV-touren och har dessutom sagt upp sina medlemskap med Europatouren, som numera heter DP World Tour. Namn som Ian Poulter, Lee Westwood och Sergio Garcia kan nu varken få spela i Ryder Cup, eller vara aktuella som kaptener i framtiden.

– Det är en skam att några lämnat (Europatouren). Flera av killarna har byggt sina karriärer runt DP World Tour-medlemskapet och Ryder Cup. Men de har valt sida och tyvärr finns de inte kvar i mitt urval, säger Donald, som fick kaptensuppdraget när Henrik Stenson valde att gå till LIV-touren.

"Ger mig mer klarhet"

Donald säger att han ändå inte är besviken på LIV-tourspelarna.

– De måste välja det de tycker är bäst för dem. Och troligen är det bättre att det här händer nu och inte fem veckor innan (Ryder Cup). Det ger mig mer klarhet i vilka jag har att jobba med.

Donald säger att LIV-tourspelare som fortfarande är kvar som medlemmar på Europatouren kan bli valda till Ryder Cup-laget, men att det inte är särskilt troligt.

Stenson inte kvalificerad

16 LIV-spelare kommer att pegga upp på Oak Hill på torsdag. Stora namn som Henrik Stenson, Sergio Garcia och Louis Oosthuizen är inte kvalificerade efter att ha rasat på världsrankningen sedan övergången till saudi-touren.

Detta då LIV-tävlingarna inte generar rankningspoäng då man inte uppfyller samtliga kriterier.

– De har gjort det dumma antaganden att detta skulle bli en snabb process. Det har det aldrig varit, säger tävlingschefen Seth Waugh som även är styrelsemedlem i OWGR, organisationen ansvarig för rankningspoängen.

LIV-stjärnan Phil Mickelson gör sitt första PGA-mästerskap sedan 2021 då han 50 år gammal blev golfens äldste majorvinnare genom tiderna när han tog hem titeln.

I fjol valde han att stå över tävlingen efter kontroversiella kommenterar om sin blivande arbetsgivare.

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att deras historia när det gäller mänskliga rättigheter är fruktansvärd. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade han då.

"Kommer inte glömma"

Nu är Mickelson i stället irriterad över att för få LIV-spelare finns med i majortävlingarna.

"PGA-mästerskapen konspirerar med PGA-touren mot LIV. Vem är troligast kvar om tre år? (Jay) Monahan (PGA-tourchefen) eller LIV? Vi kommer inte glömma. Inte dig heller (Mike) Whan (US Open-chefen)", skrev Mickelson i en sedan dess raderad tweet.

Mickelson verkar dock trivas i stormens öga. På US Masters i april slutade han delad tvåa – tillsammans med LIV-kompisen Brooks Koepka.

FRÅN FÖRSTASIDAN