Rolfö om kaoset: "Otroligt sorgligt och tragiskt"

Rolfö om kaoset: "Otroligt sorgligt och tragiskt"

Barcelonas Fridolina Rolfö lider med sina spanska lagkamrater som riskerar att missa fotbolls-VM på grund av en konflikt med det spanska förbundet. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
På många sätt ser Spanien ut att bli nästa stora damfotbollsnation.

Men landets förbund verkar göra sitt bästa för att stå i vägen.

Som läget är nu kommer landslaget åka till sommarens VM utan sina bästa spelare.

– Det är otroligt sorgligt och tragiskt för spelarna att det blir på det här sättet, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Spanien fick en fin start på landslagsturneringen Cup of Nations i Australien när man på torsdagen besegrade Jamaica med 3–0 – landslagets femte raka seger.

Men bakom de positiva resultaten döljer sig flera månader av slitningar.

Sedan i höstas pågår en infekterad konflikt mellan landets fotbollsförbund (RFEF) och 15 spelare, som vanligtvis hade varit antingen givna eller högaktuella i en spansk landslagstrupp.

Det började med att spelarna förklarade att de bojkottar landslaget om inte saker och ting förändras och fortsatte med RFEF:s svar: att peta samtliga till den efterföljande landslagssamlingen där man bland annat skulle möta Sverige.

"Står inte rätt till"

Fem månader senare saknas fortfarande nämnda spelare, bland annat i princip samtliga stjärnor från Barcelona – storlaget som på många sätt banat väg för spansk damfotboll. När Spaniens landslag på senare år utvecklats till ett lag som borde kunna konkurrera om de ädlaste mästerskapsmedaljerna, har stommen alltsomoftast bestått av Barçaspelare.

Nu kan deras svenska lagkamrat Fridolina Rolfö bara konstatera att flera av hennes kompisar riskerar att missa årets stora händelse: fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

– Det säger väl sig självt när vi bara har en spelare (anfallaren Salma Paralluelo) som är på lägret i Australien just nu. Det är ju uppenbarligen saker som inte står rätt till och saker som inte förändras, säger Rolfö.

– Det är otroligt sorgligt och tragiskt för spelarna att det blir på det här sättet. Jag tror inte att någon spelare vill missa det här VM:et, men jag förstår också deras situation och att det blir som det blir. Och att man tvingas göra som man gör.

Spelarstrejk

Hon har svårt att se att de ska hitta en lösning i tid till VM, som inleds i början av juli. Men hon hoppas.

– Jag har ingen aning om hur diskussionerna går. Men det verkar ju inte så eftersom de inte är med på det här lägret.

Grundproblemet har, enligt spanska medier, handlat om att förbundskapten Jorge Vilda inte håller måttet som tränare. Det har talats om dåliga och enformiga träningar, bristfälliga matchförberedelser och att spelare pressas att spela trots skador.

Och landslagskaoset är inte det enda exemplet på till synes styvmoderlig hantering av damfotbollen från RFEF:s sida. Tidigare har spelarna i damernas La Liga bland annat gått ut i strejk på grund av undermåliga avtal, med bland annat för dåliga spelarlöner.

Och så sent som den 22 januari, i samband med den spanska supercupfinalen, fick Fridolina Rolfö själv uppleva hur damerna fortfarande prioriteras ner jämfört med herrarna.

Hämtade medaljer ur låda

Helgen före hade Barcelonas herrlag vunnit supercupen och fick efteråt kliva upp på ett podium för att möta RFEF-ordföranden Luis Rubiales och få sina medaljer hängda runt halsen.

Efter att Barcelonas damer besegrat Sporting Huelva i sin supercupfinal (3–0) fick spelarna i stället hämta medaljerna själva – ur en låda. Det har spekulerats i att det var ett sätt för Rubiales – som ska vara god vän med Jorge Vilda – att slippa skaka hand med de strejkande Barcelonastjärnorna.

– Tidigare år har man fått medaljen hängd runt halsen medan vi den här gången fick plocka upp den ur lådan. Man står som ett frågetecken och tycker att det blir lite respektlöst i och med att det sker på det sättet. Det har inte kommit någon förklaring, säger Fridolina Rolfö.

Om allt som sker inom spansk damfotboll konstaterar hon krasst:

– Det är svårt att undgå att det inte står helt rätt till.

FRÅN FÖRSTASIDAN