Rolfö hyllar backtalangen: "Bara början"

Rolfö hyllar backtalangen: "Bara början"

Landslagsstjärnan Fridolina Rolfö (till vänster) är imponerad över högerbacken Hanna Lundkvists (till höger) utvecklingskurva. Lundkvist gjorde sin första A-landskamp i februari och är aktuell för truppen till sommarens VM.

Johan Nilsson/TT
Hon har tagit en ovanlig väg till A-landslaget.
Kanske tar resan Hanna Lundkvist hela vägen till sommarens VM i Nya Zeeland och Australien.
– Det här är bara början på hennes landslagskarriär, säger stjärnan Fridolina Rolfö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Påsksamlingen i Malmö och Göteborg är damlandslaget sista innan truppen till VM i Nya Zeeland och Australien tas ut. Precis som under samlingen i februari har förbundskaptenen Peter Gerhardsson tagit ut den 20-åriga högerbacken Hanna Lundkvist.

– Det ger mig självförtroende att få förtroende. Jag känner att jag vill ta chansen när jag får den, säger Lundkvist om att återigen bli uttagen.

"Mycket nerver"

Atlètico Madrid-proffset gjorde sin A-landslagsdebut i februari med 75 minuters spel mot Kina. I matchen efter mot Tyskland blev det ett inhopp på 15 minuter.

– Det känns som att man får med sig mycket, säger hon om debuten.

– Det är mycket nerver inför första matchen. Att ha den gjord känns skönt ändå. Nu vet jag hur det funkar på matchdag, det är en erfarenhet rikare.

Hanna Lundkvist har tagit en ovanlig väg till A-landslaget. Lundkvist står noterad för 43 landskamper i olika ungdomslandslag, men hade inte gjort någon A-landskamp innan hon skrev på för Atlético Madrid i den spanska högstaligan i december 2021. Dessutom hade hon endast en damallsvensk säsong med Hammarby i ryggen innan hon lämnade Sverige.

– Jag tänkte att jag kunde byta till en miljö där jag kunde utvecklas mycket. Sedan har det varit mycket upp och ner sedan jag gick dit, men jag känner att jag utvecklas mycket ändå, säger Lundkvist, som denna säsong står noterad för tio matcher från start och sju inhopp i ligan.

"En lite annorlunda väg"

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö kunnat följa sin nya landslagskamrat på nära håll i Spanien.

– Hon har gjort det väldigt bra. Att nu få se henne i landslaget, det känns som att hon tar för sig på planen och är väldigt trygg och en otroligt duktig ytterback. Det ska bli kul att följa henne, jag vet att det här är bara början på hennes landslagskarriär.

TT: Hon tog klivet till Atlético efter bara en säsong i damallsvenskan, det är flera som har tagit det steget de senaste åren. Hur ser du på den utvecklingen?

– Det är jättehäftigt att det är möjligt. Hon har kanske tagit en lite annorlunda väg, men uppenbarligen en framgångsrik väg. Hon var med på ett landslagsläger redan för flera år sedan och man har sett hennes utvecklingskurva. Nu har hon vuxit ytterligare och mognat i sitt spel, jag tycker att hon är på en väldigt hög nivå. Så det kanske är rätt väg. I alla fall för henne.

"Se det som en möjlighet"

Vägen kan ta Lundkvist hela vägen till sommarens VM. Det har funnits få utpräglade högerbackar i landslaget på sistone.

– Nej, inte nu, säger hon och skrattar. Så man får se det som en möjlighet.

Högerbacken Hanna Glas har exempelvis ännu inte gjort comeback efter sin knäoperation. Stina Lennartsson startade på positionen mot Tyskland i februari, men Linköpingsspelaren fick lämna återbud till påsksamlingen på grund skadekänning.

– Jag kommer göra allt jag kan, så klart är det något jag hoppas på, säger Hanna Lundkvist om sina chanser att bli uttagen till VM-truppen.

FRÅN FÖRSTASIDAN