RF-basen föreslås som SOK-ordförande

RF-basen föreslås som SOK-ordförande

Björn Eriksson. Arkivbild.

Noella Johansson/TT
Tre personer föreslås till ordförandeposten i Sveriges olympiska kommitté (SOK). En av dem är den nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Eriksson, 77, avgår från RF-posten vid vårens Riksidrottsmöte. Han föreslås av Svenska cykelförbundet till posten i SOK.

Hans von Uthmann och Per Palmström är övriga kandidater.

von Utmann har suttit i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren, just nu som tillförordnad vice ordförande, och har tidigare varit ordförande i Svenska basketbollförbundet. Han är föreslagen av basket, skidor, kanot, tennis och ridsport.

Palmström har tidigare suttit tolv år i SOK:s styrelse varav åtta år som vice ordförande. Han har även varit vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktningsförbundets styrelse. Per är föreslagen av mångkamp, taekwondo samt Swe Sports (skridsko, kälke och rullidrott).

Den 20 april väljer SOK en ny ordförande efter Mats Årjes som avgick tidigare i år efter att han åtalats för misstankar om sexuellt ofredande. Nyligen friades han i tingsrätten.

Ytterligare fyra platser till SOK:s styrelse ska besättas vid årsmötet den 20 april.

"Valberedningens arbete går nu in i nästa fas med intervjuer av de nominerade och referenstagning. Efter förankring med specialförbunden kommer valberedningen att ge sitt förslag den 30 mars", säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN