Rektorn blev tränare – kan ta historisk titel

Rektorn blev tränare – kan ta historisk titel

Mjällbys tränare Anders Torstensson. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Tre har fått sparken, några har lockats till andra jobb och slutat i förtid. Tränarkarusellen har snurrat snabbt i Mjällby de senaste tio åren.
Anders Torstensson har hoppat på, av och på.
– Den här gången kan jag göra jobbet på ett helt annat sätt, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mjällby AIF står inför sin största stund. På torsdag väntar Häcken i cupfinalen hemma på Strandvallen. Klubben kan få lägga nävarna på sin första stora titel – och ta språnget ut i Europa.

För Anders Torstensson, som gav upp en karriär som rektor, väntar höjdpunkten så här långt i den andra syssla han ägnat sig åt under vuxenlivet.

Den att träna fotbollslag.

Det är något han brinner för, men inte till vilket pris som helst. Hösten 2021 fick Christian Järdler kicken. Torstensson, lojal mot klubben som han var och är, tackade ja till jobbet, bara för att några månader senare tacka nej till uppdraget på permanent basis.

"Inte ett lätt beslut"

– Det var en väldigt turbulent höst med många spelare som skulle lämna plus att jag kände en lojalitet mot min dåvarande arbetsgivare att inte lämna den i sticket. Det var inte ett lätt beslut men jag valde att återgå till mitt rektorsjobb.

När Andreas Brännström i höstas lockades till AIK fick Torstensson en ny förfrågan.

– Den här gången kunde jag göra det på ett helt annat sätt, fick en helt annan chans att påverka hur truppen ska se ut och hur vi ska spela. Plus att jag kunde lämna mitt dåvarande jobb på ett mycket mer värdigt sätt, säger han.

Så här långt har han inte behövt ångra jobbytet. Mjällby slog ut Kalmar och Hammarby i cupen och är i final. Efter åtta omgångar ligger klubben sexa i allsvenskan. Inte illa av en förening med fäste i allsvenskans minsta ort, Hällevik på Listerlandet.

Det pratas mycket om fotbollskultur kring klubbar som Degerfors och Mjällby. Men vad är det? Torstensson har sin teori.

Folk från bygden

– Det är väldigt lätt att stå och prata om vad vi som förening ska stå för. Det är en helt annan femma att stå för det. Tittar jag på min tränarstab så är den fylld av människor som har många år i Mjällby eller så är de från bygden och vet vad det handlar om.

– Tittar man på vilka som rör sig i akademin är det Mattias Asper, Juan Robledo, Patrik Rosengren, Simon Sjöfors med flera. Det tror jag är en av hemligheterna. Tar du bort människorna i föreningen får du nog börja från scratch igen.

– Den andra hemligheten är att framgång föder framgång. Kulturen sitter inte i väggarna utan hos alla oss som varit med ett tag. Man är inte bättre än sin senaste match och det vet alla om. Vi står stadigt förankrade i den listerländska myllan. Det är en viktig del att fortsätta ha en ödmjuk inställning, säger Anders Torstensson.

Cupfinalen har avspark 15.00 på torsdag.

FRÅN FÖRSTASIDAN