Reinfeldt efter derbyt: "Väl förberedd aktion"

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fredrik Reinfeldt på tisdagens pressträff.
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt.
– Om det blir noll (fans som straffas), då har vi en ickefungerande exkluderingsstrategi. Om det blir tio har vi en otillräcklig exkluderingsstrategi, säger Svenska fotbollförbundets ordförande.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SvFF-ordföranden hade bjudit in till en allmän frågestund i Solna, två dagar efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK. Matchen avbröts efter att pyroteknik kastats i från AIK-klacken och därefter hamnade maskerade huliganer i slagsmål med polis och ordningsvakter.

Reinfeldt inledde med att prata om att svensk fotboll häromåret övergav den så kallade villkorstrappan, för att i stället individuellt straffa de supportrar som stör ordningen.

– Vi anar att vi har brister i vår exkluderingsstrategi, säger han.

– Här vill jag understryka att de problem som klubbarna har är att de som har arrangörsansvaret på arenorna inte lämnar ut bildmaterialet. Det gör att det är svårare att använda exkluderingsstrategin, det tycker jag att vi ska visa respekt inför.

"Stora delar av publiken"

Reinfeldt fortsätter:

– Här har vi ett av våra problem. Men får jag också nämna ett annat problem som ni såg. Det var en mycket omfattande ordningsstörning, det handlade om mycket stora delar av publiken. Den var dessutom väldigt väl förberedd, så att vi inte missar det. Det drogs ett svart skynke över delar av publiken under vilket man bytte om till uniforma svarta kläder, och uppträdde sedan i syfte att inte kunna identifieras och med detta hoppade man in på planen.

Annons

– Det är alltså inte bara så att det är en ordningsstörning i stunden. Det är en väl förberedd aktion. Som också involverar klädbyte och som är gjord i syfte att undkomma identifiering och att ställas till svars för sina gärningar.

Om det förestående mötet på fredag med justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan berätta redan nu vad vi avser att säga. Vi tänker säga att vi vill ha en tillämpning av en lagstiftning som ska stödja vår exkluderingsstrategi.

"Inte en förmildrande omständighet"

Den förre statsministern konstaterar att ordningsstörningarna är ett utspritt problem i fotbolls-Sverige, där flera klubbar har problem.

– Det kanske bara är viktigt att säga det uppenbara: Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är alltså inte okej. Det är inte en förmildrande omständighet för någon gärningsman att han känner att han är ledsen eller mår lite dåligt. Det accepterar vi inte i något sammanhang.

Annons

Reinfeldt är samtidigt tydlig med att han inte vill se ett återinförande av villkorstrappan.

– Jag tycker inte vi ska återgå till kollektiv bestraffning, jag vet hur kritiken såg ut.

Först efter ungefär en timmes uppehåll kunde matchen på Tele2 arena återupptas. Fredrik Reinfeldt konstaterar att de fans som stör ordningen "besitter ett betydande våldskapital". Han ser också risker med att problemen på fotbollsarenorna eskalerar.

– Om detta fortsätter kommer vi snart ha ett läge där en ivägskjuten bengal hamnar i ansiktet på en femåring, säger han.

Annons