Rangnick: "Forsberg en underbar övergång"

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Österrikes förbundskapten Ralf Rangnick.
Emil Forsberg strör beröm över Österrikes förbundskapten Ralf Rangnick.
Tysken var inte sen att återgälda med att positivt betygsätta landslagsmittfältaren så här:
– Han har visat år efter år att han är en av Bundesligas mest kreativa spelare, säger Rangnick.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

64-åringen log när han glatt berättade om hur Forsberg starkt bidrog till att Malmö FF slog Salzburg, där Rangnick då var verksam, i kvalet till Champions League 2014.

– Han stod oss upp i halsen, säger Rangnick.

De matcherna fick avgörande betydelse för Forsbergs framtid. Rangnick låg bakom att Forsberg tog steget till tysk fotboll i januari 2015.

– Emil tog jag till Leipzig. En underbar transfer, en av de bästa vi gjort. Han gör sitt åttonde, nionde år i klubben. Jag vet vad han kan. Han är bra med bollen. Ett år (säsongen 2016/2017) hade han flest assist i Bundesliga och det säger allt.

Segervissa österrikare

Dygnet före EM-kvalet mot Sverige i Wien gav Rangnick och anfallaren Michael Gregoritsch ett segervisst intryck. Kanske inte så konstigt med 1–1 borta mot Belgien i färskt minne.

– Vi ska försöka vinna hemma. Sverige är ett lag vi vill besegra och jag tror att vi kan göra det med fansen i ryggen. Vi ska försöka rätta till de fel vi gjorde mot Belgien. Gör vi det tror jag att vi har en god chans att vinna, säger Rangnick.

Annons

Med tyskens tillträde i juni förra året kom en vinnarmentalitet som emellanåt saknats i österrikiska landslag. Rangnick är en perfektionist med höga krav. Kort och gott – han ser alltid något som kan bli bättre.

Mittfältaren Christoph Baumgartner lyfte efter 1–1 mot Belgien Rangnicks betydelse för landslaget.

– Det kanske är lite vad förbundskaptenen ingjuter i oss, att vi inte alltid ska vara nöjda när vi gjort ett bra resultat.

Driver oss till gränsen

– Jag tror att det är bra för oss, det driver oss till gränsen för vad du måste prestera som proffs. Vi är medvetna om kvaliteten vi har, men också att vi kan bli ännu bättre, säger Baumgartner till den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Han fortsätter:

– Naturligtvis kommer vi att förlora matcher igen, men om vi är modiga och litar på vad vi kan är jag övertygad om att vi kan såra vilket lag som helst i världen. Det måste vara vår inställning, det måste sitta i våra huvuden. Då kan varje individ nå sin gräns och vi som lag.

Annons

Mittfältskollegan Xaver Schlager noterar att självförtroendet i laget växt under Rangnick.

– Våra prestationer de senaste åren, även på EM, har varit väldigt goda. Ju oftare vi spelar bra mot topplag, desto mer uppstår den här självbilden att vi kan. Därför är det viktigt att vi är i Nations Leagues förstadivision och spelar mot bra motståndare, säger han till APA.

Annons