Quaison: Intresset kommer att öka väldigt mycket

Quaison: Intresset kommer att öka väldigt mycket

Karim Benzema presenterades för sina nya supportrar i Jeddah förra veckan. Arkivbild.

STR/AP/TT
Karim Benzema är den senaste i raden av superstjärnor som väljer Saudiarabien. Att fotbollen används för att tvätta bort landets dåliga rykte kring mänskliga rättigheter verkar inte bekymra Robin Quaison.
– Det är jättekul. Folk här hemma börjar fatta att man spelar fotboll i Saudi också, säger den svenske landslagsanfallaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Superstjärnan Lionel Messi tackade nej till ett jätteerbjudande från Saudiarabien för att i stället spela i Inter Miami. Det innebär att han numera tillhör undantagen.

Den saudiska regimen – hårt kritiserad av bland annat människorättsorganisationen Amnesty för sin brist på mänskliga rättigheter – storsatsar på fotboll. Utöver att man redan äger Premier League-laget Newcastle, där svenske anfallaren Alexander Isak spelar, har man börjat pumpa in stora pengar i den inhemska ligan.

– Det är jättekul. Det höjer konkurrenssituationen i ligan, säger Robin Quaison som spelar i al-Ettifaq.

"Intresset kommer öka"

Cristiano Ronaldo anslöt till saudiska al-Nassr i vintras och i början av juni blev Karim Benzema klar för al-Ittihad. Quaison gillar utvecklingen.

– Så klart. Du vet, att möta storspelare det var det vi ville när vi var små.

– Jag tror att intresset kommer att öka väldigt mycket.

En flytt till den saudiska ligan är dock inte helt okontroversiell. Nyligen köpte den statliga investeringsfonden Pif fyra klubbar i ligan.

Och spelarna som flyttar till kungadömet kritiseras ofta för att de bidrar till sporttvätt – att de genom idrott hjälper till att skifta fokus från anklagelserna mot landet.

Det är dock ingenting som tycks störa Robin Quaison.

– Det är politik. Jag spelar fotboll, det är inget som påverkar mig. Att det skulle vara problem att spela där, det håller jag inte med om, sade han under en landslagssamling i mars.

– Varje land har sin politik och man kan tolka den som problematisk och vissa frågor är problematiska. Men för mig är det inga problem att spela fotboll där.

Fler stjärnor på gång

Fler stjärnspelare väntas vara på ingång. Samtliga ska enligt uppgifter finansieras av Pif och därefter delas upp mellan fondens fyra klubbar.

Något som, enligt Quaison, inte nödvändigtvis ger de statliga klubbarna några enorma sportsliga fördelar.

– Vi får se. Även fast Cristiano (Ronaldo) kom till al-Nassr så vann ju al-Ittihad. Sedan får vi ju se nästa säsong, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN