Polisen: Sju misstänkta efter skandalderbyt

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vårens skandalderby i herrallsvenskan. Arkivbild.
Sju män har hämtats in till förhör efter vårens skandalderby mellan Djurgården och AIK i fotbollsallsvenskan.
"Det handlar bland annat om att ha tagit sig in på fotbollsplanen, maskering och användande av pyroteknik inne på arenan", Matteus Hedin, tf gruppchef Team Evenemang vid lokalpolisområde Globen, i ett pressmeddelande.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Männen har delgivits olika misstankar, bland annat misstanke om anstiftan till respektive deltagande i våldsamt upplopp samt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver polisen på sin hemsida.

"I nuläget bedömer vi att cirka 80 personer deltagit i de två våldsamma upploppen som skedde på respektive läktaretage i samband med matchen. Utöver dessa brott utreds även flera brott mot ordningslagen", säger Matteus Hedin.

Fyra av de sju männen har fått tillträdesförbud till en sammanlagd tid av sju och ett halvt år med enskilda längder på upp till två år, enligt polisen. I praktiken innebär det att de fyra männen inte kommer få besöka fotbollsarenor i de högsta divisionerna eller landskamper och andra europeiska cuper under perioden.

Samtidigt pågår arbetet med att identifiera fler misstänkta.

Derbyt på Tele 2 arena i slutet av maj fick avbrytas efter att bengaler kastats in från AIK-sektionen. Dessutom ekade smällar från knallskott och maskerade personer försökte även ta sig in på planen. Polis konfronterade huliganerna och ett stort bråk bröt ut. Efter mer än en timmas avbrott – och när mer än halva AIK-sektionen var tömd – spelades matchen klart.

Annons