fredrik reinfeldt

Överraskningen: Fredrik Reinfeldts nya jobb – i en helt ny bransch

Fredrik Reinfeldt föreslås som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Anna-Karin Nilsson/EXP/TT
Den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt ser ut att få ett nytt jobb.
Svenska fotbollförbundets valberedning föreslår nämligen honom som ny ordförande inom förbundet.
– Det är här ett väldigt spännande uppdrag, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Finland kan gå med i Nato utan Sverige”
0:33

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Finland kan gå med i Nato utan Sverige”

(0:33)

Slå på ljud

I januari pekade valberedningen ut trion Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i Svensk elitfotboll, Hélène Barnekow, tidigare vd för Microsoft Sverige och Telia Sverige, och Fredrik Reinfeldt som huvudkandidater.

Nu blir det alltså den tidigare statsministern Reinfeldt, 57, som är valberedningens slutgiltiga förslag att ta över efter avgående Karl-Erik Nilsson vid årsmötet den 25 mars.

– Vi har lyssnat av rörelsen och enigt föreslår valberedningen Fredrik Reinfeldt som ordförande, säger Ingmar Alm, valberedningens ordförande, under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Fredrik Reinfeldt: ”Hela världens största idrott”

Vid samma tillfälle kommenterade Reinfeldt för första gången sin egen kandidatur.

– Det är här ett väldigt spännande uppdrag. Det är också samhällsnyttigt för det täcker hela Sverige. Det är Sveriges och hela världens största idrott.

Fredrik Reinfeldt är en uttalad fotbollsälskare. Han var bland annat närvarande på läktaren under svenska herrlandslagets legendariska 4-4-match mot Tyskland 2012.

Fredrik Reinfeldt är en uttalad fotbollsälskare. Han var bland annat närvarande på läktaren under svenska herrlandslagets legendariska 4-4-match mot Tyskland 2012.

FOTO: Magnus Hallgren/DN/TT

Caroline Waldheim och Jens T. Andersson, båda anställda på förbundet, låter meddela att de, trots att de blivit bortsållade av valberedningen, fortsätter att kandidera. Blekinges ordförande Tommy Andersson har inte heller dragit in sin kandidatur och Lars-Christer Olsson står som nominerad. Röstberättigade på årsmötet i slutet av mars är distriktförbunden och klubbarna inom svensk elitfotboll, två högsta serierna, på herr- och damsidan.

Försökte tidigare få jobb inom Djurgårdens IF

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister 2006–2014 och partiledare för Moderaterna 2003–2015. Han nominerades av klubben Brommapojkarna. 2021 kandiderade han till styrelsen i favoritfotbollslaget Djurgårdens IF, men han blev aldrig invald av klubbens medlemmar.

FOTO: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT, Henrik Montgomery/TT , Magnus Hallgren/DN/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN