OS-hjälten bjuder in till "sjuk show" i Åre

OS-hjälten bjuder in till "sjuk show" i Åre

Jesper Tjäder tog OS-brons i slopestyle förra året. Arkivbild.

Pontus Lundahl /TT
Freestyleåkaren Jesper Tjäder vill ta slopestyle till nästa nivå.
I sin egen tävling "Unrailistic" i Åre kommer OS-bronsmedaljören att bjuda på show.
– Det är stort för mig att få göra något stort för sporten, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I slutet på april kommer den svenska freestyleåkaren Jesper Tjäder att bjuda in världseliten till en helt tävling i Åre – "Unrailistic". Där kommer några av världens bästa freestyleåkare att tävla mot varandra i en bana som inte liknar något annat.

– Det kommer att vara en bana med de sjukaste railsen och med de bästa åkarna. En sjuk show. Det här har inte funnits tidigare så det blir något nytt, säger Tjäder till TT.

Tjäder har länge tyckt om att tänja på gränserna för att utveckla sig själv och sporten. Därför har han jobbat med att ta fram nya rails, olika slags räcken åkarna kan glida på med skidorna.

Nu vill han ge andra freestyleåkare chansen att testa de rails som han tidigare kört, samtidigt som han vill ge allmänheten möjlighet att uppleva det live.

– Jag kan tycka att rails är ganska undervärderat och det här är enda chansen att få se åkare testa den här typen av rails, säger Tjäder och fortsätter:

– Jag tror att något sådant behövs för sporten för det saknas. Det här är stort för mig att jag får vara med och göra något stort för sporten.

"Då var det knappt en sport"

I dag är freestyle en etablerad sport men så har det inte alltid varit.

– När jag började med detta när jag var tio år, då var det knappt en sport. Det fanns inga tävlingar så sporten har varit med om mycket och utvecklats. Det är superkul för det händer något nytt varje år så om det fortsätter så här kommer jag aldrig att sluta, säger Jesper Tjäder.

Han berättar även att det är mycket adrenalin när man håller på med freestyle.

– Det är nog inte för alla för det kan vara ganska läskigt, men för mig är det roligaste all variation och i den här sporten är progressionen det viktigaste. Man måste hela tiden hitta på något nytt.

Lång meritlista

Förra året tog Jesper Tjäder sin första OS-medalj, ett OS-brons i slopestyle. Succén i Peking följde han sedan upp med en, enligt honom själv, ännu bättre säsong.

– Jag tänkte att det skulle vara svårt att toppa en OS-medalj, men den här säsongen har nästan varit ännu bättre.

För den här vintern har han bland annat tagit sin andra världscupseger och sin första medalj i X-games, där det dessutom blev ett guld.

Något som inte ska glömmas bort är att han förra året även lyckades slå världsrekordet i världens längsta rail när han gled ned med sina skidor för en 154,49 meter lång rail.

Och nu står han här, 28 år gammal, och ska arrangera sin första stora tävling i Åre. Alla rails och hinder i banan som ska köras under "Unrailistic" har Jesper Tjäder själv skissat och tagit fram, till exempel finns en fem meter hög rail att ta sig an.

– Jag tror nästan att det kan vara en av världens högsta rails, säger han och skrattar.

FRÅN FÖRSTASIDAN