Öberg ger upp titelkampen – kan avstå hemmalopp

Öberg ger upp titelkampen – kan avstå hemmalopp

Elvira Öberg under VM, där hon blev förkyld.

Anders Wiklund/TT
Elvira Öberg har gett upp kampen om världscuptiteln i skidskytte.
Cuptvåan har inte fått tillbaka formen efter VM-förkylningen och står kanske över första loppet i Östersund.
– Känns kroppen som förra helgen är det ingen idé att köra distansen, säger hon till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

VM i Oberhof blev inte som 24-åringen tänkt sig då en förkylning gjorde att hon missade fyra lopp. Men hon sade då, efter att ha avstått den avslutande masstarten, att hon såg fram emot att kämpa för världscuptiteln.

Men så kom hon till världscupomstarten i Nove Mesto i förra veckan och blev 63:a i sprinten och fick därmed inte köra jaktstarten.

Nu erkänner Öberg att hon är bekymrad.

– Det är klart att jag är det. Det är ganska långt ifrån hur jag vill att kroppen ska svara. Vi ska köra lite upptakt idag och se hur kroppen känns och ta beslut hur vi gör i morgon. För om kroppen känns som förra helgen är det ingen idé att köra någon distans. Tyvärr är det så, säger hon.

– Den totala världscupen blir svår att ta oavsett. Då finns det bara risk för att gräva gropen djupare om vi tar onödigt dåliga beslut. Vi har kommit fram till att jag verkligen ska lyssna på kroppen och inte göra något dumt.

Lyckats acceptera

Fransyskan Julia Simon leder världscupen på 893 poäng, Elvira Öberg är tvåa på 735 och italienskan Lisa Vittozzi skuggar på 720.

Med torsdagens distans återstår det fem individuella världscuptävlingar den här säsongen. Öberg behöver göra topplopp och Simon mindre bra lopp om svenskan ska kunna ta hem cuptiteln den här säsongen.

TT: Du har räknat bort cupen?

– Det har jag väl litegrann fått lov att göra. Det är långt upp så om ingenting anmärkningsvärt händer kommer det bli extremt svårt. Jag har lyckats acceptera det, trots att det varit tufft, att det som jag hade siktet på när VM blev lite förstört kanske inte heller går vägen, säger hon.

– Men jag känner att jag är i början på min karriär och sa inför säsongen att målet är att stabilisera mig på den här höga nivån och jag har många år på mig att ta hem den där totalen.

"Göra mig själv rättvisa"

Öberg slog igenom förra säsongen då hon kom tvåa i totala världscupen och även tog två individuella OS-silver.

Elvira Öberg berättar att det som nu gör att hon tvekar inför i alla fall distansloppet under Östersundsveckan är att kroppen inte svarar när hon försöker att ta i i skidåkningen.

– En procent hit eller dit gör en väldigt stor skillnad och när man ska tävla på högsta världsnivå räcker det inte att kroppen bara är 90 procent. Jag vill inte ställa mig på start bara för att ta mig runt, jag vill kunna göra mig själv rättvisa och känna att jag gör bra prestationer.

FRÅN FÖRSTASIDAN