Nytt Zlatanverk i Malmö – togs bort av kommunen

Nytt Zlatanverk i Malmö – togs bort av kommunen

Zlatanstatyn är tillbaka vid Stadion i Malmö, i annorlunda form. På tisdagsmorgonen tog kommunen bort mosaikplattan.

Johan Nilsson/TT
Zlatanstatyn hålls fortsatt gömd, men fotbollsstjärnan uppmärksammas ändå i Malmö.
En gerillakonstnär lade ut en mindre smickrande mosaikvariant av statyn på Stadiontorget, men det tog inte många timmar innan kommunen plockade bort konstverket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den var bara några gatstenar stor, mosaikplattan som en gerillakonstnär placerade ut på marken på Stadiontorget i Malmö. Men den låg på ungefär samma plats som originalet av Zlatanstatyn – som beskrivits som Sveriges mest vandaliserade konstverk, möjligen med undantag av Gävlebocken.

Den något mindre smickrande mosaikvarianten avbildar Zlatanstatyn med en toalettsits runt armen och en sopsäck på huvudet. När verket kom på plats är oklart, men på tisdagsmorgonen plockade kommunen bort plattan, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi tar rutinmässigt bort saker som sätts upp utan tillstånd på våra anläggningar eller mark. Vi tar ingen ställning till innehållet, säger Emelie Ekelund, kommunikationschef på fritidsförvaltningen, till TT.

Gerillakonstnären har tidigare lagt ut liknande mosaikplattor på stadens gator, men även de har plockats bort av kommunen.

Zlatanstatyn avtäcktes i oktober 2019 i Malmö. I november samma år blev det känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i MFF:s allsvenska konkurrent Hammarby.

Vandaliseringen av statyn började nästan direkt efteråt. Bland annat sågades näsan av samtidigt som den bronsfärgade statyn målades vit. I början av januari 2020 kapades benen på statyn och hela statyn välte. Den forslades då bort för renovering.

Även om den nu har restaurerats förvaras statyn fortfarande på hemlig plats. Vad som händer med mosaikplattan är oklart.

FRÅN FÖRSTASIDAN