Nytt VM-guld för Sverige: "Väldigt häftigt"

Nytt VM-guld för Sverige: "Väldigt häftigt"

Emma Ribom och Jonna Sundling efter guldet.

Christine Olsson/TT
Sveriges skiddamer fortsätter att dominera totalt i VM.
Jonna Sundlings urstarka avslutning säkrade guldet i sprintstafetten.
– En väldigt häftig dag, säger parhästen Emma Ribom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Emma Ribom och Jonna Sundling fixade Sveriges tredje guld och sjätte medalj så här långt i VM i Planica.

Alla har kommit på damsidan och det är första gången i historien som Sveriges damer tar tre guld på ett och samma världsmästerskap.

– Vi är ett starkt lag helt enkelt, säger Sundling som också tog guld i den individuella sprinten före Ribom.

Och det var Sundling som satte in guldstöten. Världens bästa sprintåkare gick ut som trea på slutsträckan, strax bakom USA och Norge. Sundling visade ingen pardon mot Julia Kern och Tiril Udnes Weng, som förvandlades till statister när svenskan drog upp farten. I mål hade Sundling 2,42 sekunder till Norge och drygt fem till USA.

– Vi kunde följa vår plan och åka bra skidor. Sedan hade Emma knutit ihop säcken otroligt bra för mig, så min position var precis den som vi ville ha. Det var vårt drömläge, säger Sundling.

Klasskillnad

Det var till slut klasskillnad när Sveriges skiddamer på nytt visade vilka som regerar i skidspåren just nu.

– Jag fick gå ut väldigt bra och kunde avancera på slutet och trycka på det sista. Och det räckte hela vägen, säger Sundling.

Hon är inte bara Planica-VM:s stora stjärna så här långt. I och med söndagens seger gick hon upp på fyra VM-guld i karriären – fler än någon annan svensk kvinna.

En prestation som hon regerar på nästan med en axelryckning.

– Det är väl såklart häftigt. Det är inte så mycket jag har tänkt på förrän nu, jag har haft fokus på dagen och att åka fort tillsammans med Emma, säger Sundling.

Bättre då att rikta frågan till Ribom.

TT: Vad tycker du, Emma, om att Jonna nu har tagit fyra VM-guld?

– Det är jättestort. Jag tror inte att hon fattar riktigt hur stort det är själv. Det är jättehäftigt, säger Ribom, som själv tog sitt första VM-guld.

Det var annars USA som länge satte färg på den här sprintstafetten. Amerikanskorna hade placerat Jessie Diggins på förstasträckan och hon gjorde sitt bästa för att knäcka så många konkurrenter som möjligt.

Helt utmattad

Men Diggins lyckades inte skaka av sig Ribom, silvermedaljören i den individuella sprinten. Efteråt erkände hon att hon var rejält sliten efter att ha tagit rygg på amerikanskan, och att hon fick ge sitt allt för att hålla den inför Sundlings sistasträcka.

Ribom låg utslagen i snön ett bra tag efter sin sista insats i sprintstafetten, men tog sig sedan till målområdet. Där kom energin tillbaka och en studsande Ribom tog emot Sundling för att fira det gemensamma VM-guldet.

– Det här känns jättebra, det var kul. En väldigt häftigt dag, säger Ribom.

FRÅN FÖRSTASIDAN