Nytt publikrekord i cupfinalen: "Gåshud"

06 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Filippa Sparf och Jonna Andersson firar segern i svenska cupen med Hammarbyfansen.
17 623 åskådare såg cupfinalen mellan Hammarby och Häcken på Tele2 arena.
Det är nytt publikrekord för en final i svenska cupen på damsidan.
– Man får gåshud, det känns helt overkligt att det var så mycket människor som var på plats, säger Hammarbys Matilda Vinberg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På damallsvensk nivå har Sverige svårt att hänga på Europatrenden med allt mer välfyllda läktare och publikrekord som avlöser varandra.

Undantaget är Hammarby, som på senare år satt en ny standard.

Nationaldagen markerade nästa milstolpe, när 17 623 betalande åskådare såg cupfinalen mot Häcken på Tele2 arena. Några hundra tillresta Häckensupportrar bidrog också till rekordet, men det var i princip hemmafansen som syntes och hördes.

"Magisk känsla"

När slutsignalen ljöd, och Hammarby vunnit med 3–0, fylldes planen av grönvitklädda supportrar.

– Det här är en match som man kommer att minnas länge. Det är speciellt när de springer in på planen och man firar med fansen, det är de som gör det här möjligt. Det är en magisk känsla, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy.

– Det betyder så mycket för oss att ha deras stöd och deras kärlek. Vi vill ge tillbaka så mycket vi kan och det är så skönt att vinna med 3–0, säger Hammarbys Matilda Vinberg.

Annons

På förhand fanns det indikationer på att uppemot 19 000 personer skulle se finalen på plats. I så fall hade inte bara rekordet för en cupfinal på damsidan krossats (5 602 personer såg Linköping–Rosengård 2015). Det hade varit den största publiksiffran för en svensk dammatch på klubblagsnivå.

Dubbelt Hammarby i topp

Nu kvarstår den högstanoteringen, som sattes på samma arena, med samma hemmapublik, för två år sedan. Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK 2021 lockade 18 537 åskådare.

De två matcherna på Tele2 arena sticker också ut bland toppnoteringarna. För att hitta den tredje mest besökta matchen får man gå tillbaka till 2008, då 9 413 åskådare såg Linköping–Umeå i damallsvenskan.

Annons