Nytt avtal kan rädda Sveriges VM-uppladdning

Nytt avtal kan rädda Sveriges VM-uppladdning

Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist (i bakgrunden) är två svenska utlandsproffs som kan påverkas av den nya överenskommelsen mellan ECA och Fifa. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
Sveriges sista uppladdning i Göteborg inför sommarens fotbolls-VM kan vara räddad.
De europeiska toppklubbarna öppnar för att släppa sina spelare tidigare än beräknat.
"Det är givetvis positivt", säger landslagets presschef Fredrik Madestam till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De svenska fotbollsdamernas plan att ha ett sista läger i Göteborg 3–6 juli, innan VM i Australien och Nya Zeeland, har varit i gungning. Detta efter att de europeiska toppklubbarnas intresseorganisation ECA tidigare under våren uppmanat klubbarna att inte släppa sina spelare före den 10 juli, det datum då de officiellt måste göra sina spelare tillgängliga för landslagen.

Den 10 juli står fast som obligatoriskt datum, men ECA och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har nu också enats om en kompromiss. Den innebär att klubbarna, om det passar, kan släppa sina spelare redan i fönstret 23–29 juni, det vill säga fyra veckor före VM-premiären.

"Viktig balans"

Ett välkommet besked för det svenska landslaget.

”Det är givetvis positivt att Fifa och ECA i sin dialog enats i frågan och kommit med ett rekommenderat ramverk gällande från när spelarna kan ansluta till landslagen för förberedelser inför VM", säger presschefen Fredrik Madestam i ett skriftligt uttalande till TT.

"Nu kommer våra dialoger med aktuella klubbar och spelare fortsätta för att klarlägga närvaron utifrån vår tilltänkta planering som finns inför VM, med bland annat ett läger i Göteborg i början av juli för spelare vars klubbsäsong är avslutad."

Om klubbarna har matcher kvar att spela fram till den 10 juli väntas dock klubbarna behålla sina spelare.

"Vi tror att det här träffar rätt när det gäller den så viktiga balansen mellan att ge spelarna nog med vila samtidigt som man får tillräckligt med tid för att förbereda sig inför damernas fotbolls-VM", säger ECA:s damfotbollschef Claire Bloomfield i ett pressmeddelande.

Inga damallsvenska spelare

Under det planerade lägret i Göteborg hoppas förbundskapten Peter Gerhardsson få en möjlighet att samla sina utlandsproffs en sista gång före avresan till Nya Zeeland, där Sverige gör upp med Sydafrika, Italien och Argentina i grupp G.

De damallsvenska spelarna som tar plats i Gerhardssons trupp (presenteras den 13 juni) ingår inte i lägerplanerna eftersom de spelar sin sista match före VM-uppehållet helgen 7–9 juli. För de flesta utlandsproffsen tar klubblagssäsongen i stället slut i månadsskiftet maj–juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN