Norsk skidskyttetopp åtalas för korruption

Norsk skidskyttetopp åtalas för korruption

Anders Besseberg 2017. Arkivbild.

Berit Roald/NTB/TT
Han misstänks för att ha tagit emot mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och troféer, prostituerade och en leasad bil. Nu åtalas den tidigare skidskyttebasen Anders Besseberg, 77, för grov korruption.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brotten ska ha ägt rum mellan 2009 och 2018. Det meddelar Økokrim, den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet

Beskedet kommer fem år efter att Besseberg hoppade av som ordförande för Internationella skidskytteförbundet (IBU). En position han hade haft sedan 1992.

"Økokrim menar att det finns bevis för att den tilltalade tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU", säger åklagaren och första riksåklagaren Marianne Djupesland i ett uttalande från Økokrim.

Nekar till brott

Besseberg nekar till brott. Detta framgår av ett meddelande som hans advokat Christian B Hjort har skickat till NTB.

"Besseberg vidhåller att han aldrig har tagit emot mutor eller försökt påverka IBU:s antidopningsarbete till förmån för någon," står det i uttalandet.

Under hösten 2018 avgick Besseberg från posten efter anklagelser om korruption och brott mot dopningsreglerna.

IBU, som numera leds av svenske ordföranden Olle Dahlin, uppger att man sedan dess har samarbetat med Økokrim under utredningen mot Besseberg.

"IBU och BIU ( skidskyttets fristående integritetsenhet) har arbetat nära med Økokrim i detta komplexa och långvariga ärende och kommer att fortsätta att erbjuda sitt fulla och ovillkorliga stöd", skriver IBU i ett uttalande.

Razzia 2018

I april 2018 genomförde österrikisk polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Misstankarna som låg till grund för razzian gällde en betalning på motsvarande 2,5 miljoner kronor, för misstänkt mörkläggning av positiva ryska dopningsprov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsekreterare Nicole Resch.

Sedan dess har Besseberg utretts av både norsk och österrikisk polis i flera år. Økokrim ansvarar för delen som handlar om korruption. Delen som handlar om misstankarna om att norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning har österrikisk polis hand om.

FRÅN FÖRSTASIDAN