Muchovas mäktiga vändning – final mot Swiatek väntar

08 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Karolina Muchova slog överraskande ut Aryna Sabalenka och är i final i Franska mästerskapen. Där väntar världsettan Iga Swiatek.Emmanuel Dunand/AP/TT
Långa slagdueller, stenhård kamp om varje boll och dramatiskt in i det sista.
Karolina Muchova och Aryna Sabalenka gav allt för en plats i finalen på Roland Garros.
Bara en kunde nå den – och sensationellt lyckades Muchova efter en enorm vändning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter tre timmar och 13 minuter sträckte tjeckiskan armarna i luften. Det var knappt hon orkade, helt slutkörd som hon var.

– Tack alla, jag vet inte vad som hände. Atmosfären här, publiken, det hjälpte mig. Jag fortsatte kämpa och det fungerade, säger Muchova i segerintervjun med Mats Wilander.

Samtidigt deppade Sabalenka, världstvåan som gick in i Franska mästerskapen som andraseedad. Belarusiskan hade matchen i sin hand när hon ledde med 5–2 i det avgörande setet.

Mental kollaps

Vägen till finalen låg öppen. Då tappade världstvåan det stadiga grepp hon tagit om semifinalen. Sabalenka slog bort flera bollar i vad som kan liknas vid en mental kollaps.

Tjeckiskan hittade däremot nya krafter, höll serven och bröt sedan tillbaka. Trots krampkänningar gick hon blankt fram till 5–5. Hon höll sin serven och bröt till 7–5 och nu är hon framme i sin första final i en grand slam.

Sabalenka gick in i semifinalen som klar favorit men omedelbart stod det klart att hon inte skulle få en lätt resa.

Annons

Muchova pressade Sabalenka i så gott som varje game, tog det första setet efter 7–5 i tiebreak. Andra set var lika hårt och ovisst, men den här gången blev siffrorna i tiebreaket de omvända.

Sabalenka hade 40–0 och ytterligare en chans att bryta sig fram till 2–0 i det avgörande setet, men Muchova tog sig ur knipan.

Belarusiskans genombrott kom i det sjätte gamet, när Muchova, allt mer dränerad på energi, drev en forehand över baslinjen. Sabalenka fick likväl slita hårt för att hålla serven fram till 5–2.

Sedan kom den mäktiga vändningen, som även innehöll en räddad matchboll.

Möter Swiatek

Muchova, 26, har tidigare som längst nått tredje omgången i Paris och på meritlistan står – än så länge – bara en turneringsseger på WTA-touren.

Den kom på hardcourt.

– Det är inte mitt favoritunderlag, men jag tror att jag kan spela bra på det, sade hon om gruset tidigare under turneringen.

I finalen på lördag väntar titelhållaren, världsettan Iga Swiatek. Polskan fick jobba för att vinna med 6–2, 7–6 (9–7) över brasilianskan Beatriz Haddad Maia.

Annons

Vinner Swiatek även i år blir hon den första att ta damsingeltiteln två år i rad sedan Justine Henin 2007.

Annons