Motkandidaten stödjer svenskt OS-intresse

Motkandidaten stödjer svenskt OS-intresse

Fraser Bullock med Salt Lake Citys tänkta OS-ansökan om vinter-OS 2030. Nu stödjer han Sverige, för USA-orten vill hellre ha spelen 2034. Arkivbild.

Rick Bowmer/AP/TT
Salt Lake City är intresserad av OS 2030, men vill helst ha vinterspelen 2034. Därför välkomnar man det ökade stödet för en svensk ansökan om OS 2030.
– Då kan vi fokusera enbart på ansökan till 2034, säger Utah-basen Fraser Bullock.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ordföranden i Utahs ansökningskommitté uppskattar att stödet för ett svenskt OS-arrangemang ökat. Enligt en undersökning som Sveriges olympiska kommitté (SOK) gjort är sju av tio svenskar positiva till ett svenskt OS-värdskap om det genomförs hållbart, demokratiskt och kostnadseffektivt.

– Vi hoppas på en stark, livskraftig värd för 2030, som skulle göra att vi enbart kan fokusera på en ansökan för 2034, det året som vi skulle föredra, säger Fraser Bullock till tidningen Deseret News, enligt sajten Inside the games.

– Sverige skulle vara en väldigt bra värd av ett framtida OS, det är ett land med stor tradition av vintersport, men som ännu inte arrangerat ett vinterspel.

I Sverige görs nu en förstudie om en eventuell OS-ansökan om 2030-spelen. Den ska vara klar den 1 juli.

Därefter beslutas om Sverige ska gå in i dialogfas med Internationella olympiska kommittén (IOK).

Numera sker inget kampanjande för att få vara OS-värd, utan arrangör utses av IOK efter förstudier och dialoger.

Schweiz är den tydligaste motkandidaten just nu. De har inlett en dialog med IOK och ligger därmed före Sverige i processen.

Salt Lake City, som arrangerade vinter-OS 2002, har indikerat att man kan tänka sig att ta vinterspelen 2030 men att man föredrar 2034 eftersom USA kommer att ha sommarspelen 2028 i Los Angeles.

FRÅN FÖRSTASIDAN