Modo nära SHL – och miljonregn: "Stora pengar"

Modo nära SHL – och miljonregn: "Stora pengar"

Modo har 3–1 i matcher i finalen mot Djurgården. Seger på onsdagen och klubben kan fira att SHL-kontraktet är klart för nästa säsong. Arkivbild.

Håkan Nordström/TT
Modo är en seger i från SHL och ligans centrala avtal på runt 44 miljoner.
Men det är inget som klubben funderar på.
— Vi jobbar med idrott och då spekulerar man inte så mycket, säger vd:n Johan Widebro.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I SHL får vardera klubb runt 44 miljoner kronor per säsong från ett centralt avtal, som till stora delar består av tv-pengar.

Ligan har dessutom skrivit ett nytt tv-avtal som ska vara värt över fem miljarder kronor, enligt sajten Hockeynews. Från och med 2024 ska klubbarna få runt 60–65 miljoner kronor per säsong via avtalet. Avtalet gäller fram till och med säsongen 2029–2030.

"Stora pengar"

– Jag kan inte alla ingående delar men det är klart att det är stora pengar som skiljer, säger Modos vd Johan Widebro kring spel i SHL kontra hockeyallsvenskan.

– Det är lite andra förutsättningar också, går man upp måste man ställa ett SHL-lag på banan och det är betydligt mer kostsamt. Det är både intäkter och kostnader som skiljer och därför blir det lite svårt att säga rent schablonmässigt att så här ser det ut, för det är flera delar i det.

TT: Planerar ni för SHL?

– Nej, det är angenäma problem om det skulle hända. Vi är här och nu och vi har match på onsdagen, det är det vi tänker på.

"Här och nu" går det också slå fast att Modo mår bra.

Trots blandade sportsliga resultat sedan SHL-degraderingen säsongen 2015–2016 har åren i hockeyallsvenskan varit gynnsamma.

Modo mår bra

– Vi har förbättrat vårt eget kapital till 19,5 miljoner på de här åren och är väl rustade för att spela i båda SHL och hockeyallsvenskan. Vi kommer att överleva oavsett vad, oavsett om vi går upp eller inte. Vi känner ett stort lugnt, säger Widebro.

Ett lugn som även varit tydligt på isen.

Säsongen har så här långt varit lyckad. Modo vann grundserien, leder finalserien mot Djurgården med 3–1 i matcher och är därmed bara en seger i från att ta klivet upp i högsta ligan.

Vinst i onsdagens hemmamatch säkrar uppflyttning.

Men riktigt så långt vill inte Modos vd tänka, i stället poängterar Johan Widebro att de "inte spekulerar så mycket".

– Man lever här och nu, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN