MFF-stjärnan: "Jag är ingen brottsling"

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Malmö FF:s Sergio Peña i Malmö tingsrätt. Peña står åtalad för grovt rattfylleri efter att ha kört hem från ett restaurangbesök i centrala Malmö efter att han enligt egen uppgift druckit fyra, fem glas vin.
Malmö FF-stjärnan Sergio Peña riskerar fängelse för grovt rattfylleri, om tingsrätten går på åklagarens linje.
Försvaret yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst.
– Det är mitt fel, men jag är ingen brottsling, säger peruanen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Malmö FF-stjärnan Sergio Peña står åtalad för grovt rattfylleri och olovlig körning. Det var på kvällen den 18 april som peruanen stoppades av polis i centrala Malmö för att ha kört för fort.

Han greps misstänkt för grovt rattfylleri efter att ha uppvisat 1,3 promille alkohol i blodet. I maj väcktes åtal mot den 27-årige mittfältaren och under onsdagen hölls rättegången.

"Tänkte inte på rätt sätt"

Åklagaren Eva Jansson Sundling anser att det är försvårande att Sergio Peña körde sin bil i centrala Malmö. Det förekom trafikfara och risken var inte ringa, uppger hon. Åklagaren yrkar på fängelse, men utan att uppge hur långt straffet ska bli.

Försvarsadvokaten Abraham Zeito anser att det inte förelegat någon risk för trafikolyckor och hävdar att det inte varit någon trafik eller fotgängare där Peña har kört sin bil.

Han lyfter fram flera rättsfall där personer med högre promillehalt har dömts till villkorlig dom med samhällstjänst.

Annons

– Fängelse i det här målet är helt uteslutet. Jag påstår att han ska dömas till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det ligger i praxis, säger Abraham Zeito.

"Tänkte inte på rätt sätt"

Innan yrkanden förhördes Sergio Peña i sal 12 i Malmö tingsrätt.

– Jag åt middag med en väninna. Det varade i ungefär fem, sex timmar och jag tog några glas vin. Jag kände mig inte för påverkad för att köra. Jag vet att jag gjorde fel, men jag kände mig inte påverkad, säger han.

Han uppger att han drack fyra, fem glas under den aktuella kvällen. Åklagaren Eva Jansson Sundling frågar varför han tog bilen, trots att han visste att det var olagligt att köra påverkad.

– Vid tillfället tänkte jag faktiskt inte på rätt sätt, jag hade i huvudet att jag kunde köra. Det är första gången det händer. Jag brukar inte dricka alkohol och jag brukar inte köra om jag har druckit, säger Peña.

MFF-spelaren säger att han blev stoppad efter bara ett par minuters färd och att han då var tre minuter från hemmet. Enligt peruanen var det inga bilar och inte heller några gångtrafikanter i närheten.

Annons

Erkänner rattfylla

Peña erkänner grovt rattfylleri, men nekar till olovlig körning. Försvarsadvokaten säger att peruanen har kört bil i fyra EU-länder och inte haft vetskap om att hans körkort måste omvandlas till ett svenskt körkort efter ett år.

Om Peña döms till fängelse för grovt rattfylleri kommer han – enligt försvarsadvokaten – att bli avstängd av Malmö FF motsvarande tiden för ett fängelsestraff och få ett ytterligare löneavdrag.

– Det har fått konsekvenser. Både ekonomiskt och arbetsrättsligt, säger Abraham Zeito.

MFF har inte stängt av peruanen från spel. Klubben har sagt att man har ”vidtagit disciplinära åtgärder”. Enligt advokaten Abraham Zeitos yttrande rör det sig om en månads löneavdrag. Mittfältaren har startat i MFF:s samtliga tio allsvenska matcher den här säsongen.

Att Peña drabbats av disciplinära åtgärder från sin arbetsgivare är något som domstolen bör ta i beaktande vid val av straffpåföljd, framhåller advokaten.

Dom meddelas den 14 juni.

Annons