Medaljrekord i sikte efter Sveriges drömstart

Medaljrekord i sikte efter Sveriges drömstart

Sveriges tre medaljörer efter VM-sprinten: Emma Ribom (silver), Jonna Sundling (guld) och Maja Dahlqvist (brons).

Christine Olsson/TT
Sverige har som mest tagit nio medaljer på ett skid-VM.
I Planica har man tre redan efter dag ett.
– Men jag vill inte hålla på och jinxa det där nu. Så lätt är det inte, säger landslagschefen Anders Byström.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den helsvenska pallen i damsprinten blev den perfekta blågula starten på skid-VM i Slovenien. I och med den har Sverige redan nått en tredjedel på vägen mot ett tangerat medaljrekord.

I Falun 2015 tog Sverige nio medaljer: två guld, fyra silver och tre brons.

Redan före torsdagens sprintsuccé hade expertkommentatorer som Mathias Fredriksson (SVT) och Torgny Mogren (Radiosporten) spått ett svenskt rekordmästerskap.

Vidskeplig Byström

Landslagschefen Anders Byström var ett enda stort leende efter den medaljfyllda premiärdagen. Men rekordsnacket passar han på.

– Jag vill inte hålla på och jinxa det där nu. Jag såg att både Fredriksson och Mogren sade att vi skulle slå medaljrekordet, men så lätt är det inte, säger Byström.

– Vi vet att det kan hända mycket under mästerskapet, men en start med tre medaljer, vi leder väl medaljligan över Norge, får vi försöka njuta av.

Han kan inte komma ifrån att det finns mängder av svenska medaljchanser kvar i VM. Framför allt på damsidan är det mycket som talar för blågula pallplatser i både sprintstafett och stafett, och i samtliga distanslopp tillhör både Ebba Andersson och Frida Karlsson de starkaste guldkandidaterna.

Hoppas på herrmedalj

Byström ser också gärna att någon herre får kliva upp pallen. Efter två medaljtomma mästerskap är det på tiden, och han trodde faktiskt att Calle Halfvarsson, femma i sprinten, skulle bryta förbannelsen redan på torsdagen.

– Ja, jag gjorde faktiskt det. För pappa-effekten (Halfvarsson fick en son i fjol) har verkligen slagit in och han är i riktigt bra form. Men det var lite tungt i finalen. Vi ska fortsätta jobba för fler medaljer, och framför allt på herrsidan. Där tycker jag att vi är värda en medalj snart.

En omformulerad fråga tvingar landslagschefen att trots allt medge att rekordet finns inom räckhåll:

TT: Finns det en möjlighet att ni tar sex medaljer till?

– Möjligt är det absolut. Med de här åkarna som är i så bra form nu så känns det som att det är lovande. Men jag tänker inte rekord nu, jag tänker dag för dag.

FRÅN FÖRSTASIDAN