Leo Carlsson tvåa i NHL-draften: Känns overkligt

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Karlstadsonen Leo Carlsson valdes som nummer två av Anaheim i NHL-draften.
Den svenske supertalangen Leo Carlsson valdes som nummer två i NHL-draften av Anaheim Ducks. Carlsson är den förste svensk på fem år som tingas topp tre i draften.
– Det känns helt overkligt, säger Carlsson i direktsändning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På plats i Nashville fanns Carlssons nära och kära, men det var på håret. Hela familjen var nära att missa hela spektaklet på grund av inställda flyg och fick i sista stund hyra en bil och köra sista biten.

– Det var dåligt väder, åska och så, säger Carlsson under en Sportsnet-sändning.

Yngst i VM

Den 18-årige Örebrocentern blev historisk förra månaden som Tre Kronors yngste VM-spelare genom tiderna. Och just insatserna i VM beskrivs som avgörande när Anaheim bestämde sig, säger klubbens general manager Pat Verbeek.

– Han har stor potential att bli en dominant spelare, både framåt och bakåt, säger Verbeek.

– Hans storlek, kreativitet, styrka och skicklighet var uppenbar när vi såg honom spela mot proffs i Sverige, fortsätter han.

I Anaheim finns redan svenskarna Jakob Silfverberg och Isac Lundeström.

Överraskning

Att Carlsson gick som tvåa var något av en överraskning. Många hade tippat att han skulle väljas som trea av Columbus. Men i stället för Ohio och den amerikanska mellanvästern blir det nu västkusten och Kalifornien för Karlstadsonen.

Annons

Något som däremot inte överraskade var förstavalet – den kanadensiske 17-årige centern Connor Bedard (född i juli 2005) valdes som väntat som etta av Chicago.

Bedard gjorde makalösa 143 poäng (71 mål+72 assist) på 57 matcher i sitt juniorlag Regina Pats den här säsongen. Han tog också sitt andra raka JVM-guld när han ledde Kanada genom att göra mäktiga 9 mål och 23 poäng på 7 matcher.

Trean till Columbus blev i stället en annan kanadensare – Adam Fantilli.

Willander elva

Precis utanför topp tio hamnade näste svensk. Rögles 18-årige back Tom Willander valdes som nummer elva av Vancouver.

– Jag är superpeppad att komma i gång. Det här är början på ett nytt kapitel i mitt liv och helt klart det största som jag varit med om. Så jag är jättelycklig, säger Willander till Vancouvers Twitterkonto.

– Det här är fantastiskt. Från att jag var liten har jag alltid sett upp till det här laget, säger han.

Som nummer 17 valdes Skellefteåbacken Axel Sandin Pellikka av Detroit. På plats 25 valdes Frölundacentern Otto Stenberg av St Louis. Klubbkamrat blir även Brynäsbacken Theo Lindstein som valdes på plats 29.

Annons

Sist ut under draftens första dag valdes, som nummer 32, en annan Frölundaspelare – David Edström – av de nyblivna Stanley Cup-mästarna Vegas Golden Knights. Resterande draftrundor (2–7) genomförs natten mot fredag svensk tid. Totalt ska över 200 lovande spelare tingas av NHL-lagen.

Annons