Långloppscupen förlänger rysk avstängning

Långloppscupen förlänger rysk avstängning

Ida Dahl, till höger, tog hem långloppscupen den gångna vintern. Nästa säsong kommer hon åter att slippa konkurrens från ryska åkare och lag. Arkivbild.

Ulf Palm/TT
Längdskidornas långloppscup stoppar ryska och belarusiska åkare och lag från att delta även nästa säsong.
Hur det blir i längdvärldscupen är ännu inte bestämt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skälet till långloppscupens beslut är liksom tidigare Rysslands pågående anfallskrig, som stöttas av Belarus, mot Ukraina.

"Ski Classics styrelse har beslutat att inte dra tillbaka avstängningen som infördes i februari 2022 mot belarusiska och ryska lag och utövare. För kommande säsong, dit anmälan snart öppnar, kommer läget vara oförändrat", säger långloppscupens ordförande David Nilsson i ett pressmeddelande.

Därmed väljer långloppscupen väg före Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).

Tanken har varit att ett beslut ska tas på Fis-kongressen den 24 maj, men förra veckan sade Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till TT att hon fått indikationer på att Rysslands och Belarus eventuella deltagande bestäms först efter sommaren.

Detta efter ett samtal med Fis-ordföranden Johan Eliasch.

– Då förstod jag på honom att frågan inte kommer att vara på agendan nu i maj, sade Mattsson.

Efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnat för att Ryssland och Belarus eventuellt kan få delta i OS i Paris nästa år under neutral flagg har flera idrottsförbund bytt fot. Judo, bordtennis, fäktning, taekwondo och golf är exempel på OS-sporter som åter välkomnar ryska och belarusiska idrottare.

FRÅN FÖRSTASIDAN