Längdskidor i Falun om Sverige får OS

Längdskidor i Falun om Sverige får OS

Längdskidstjärnan Frida Karlsson i tävlingsspåren i Falun.

Ulf Palm/TT
Längdskidtävlingarna kommer att avgöras i Falun om Sveriges får OS 2030.
Stockholm blir huvudort med bland annat invigning, avslutning och ishockeyturneringarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidskyttet är tänkt att gå i Östersund och alpina och freestylegrenar i Åre.

Det berättade Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), när hon presenterade en delrapport om förstudien som görs om en eventuell svensk OS-ansökan 2030.

– Vi har haft samtal med Stockholm, Falun, Östersund och Åre och där vill vi fördjupa samtalen, säger Edlund Jönsson.

– Vi ser Stockholm som huvudorten för OS och Paralympics.

En förändring mot Sveriges ansökan för vinter-OS 2026 (som tilldelades Italien och värdstäderna Milano och Cortina d'Ampezzo) är att längdskidor och skidskytte flyttas från Stockholm till Falun och Östersund. Stockholm blir i stället "isstaden" med ishockey, curling och skridskor.

Inga nya arenor

Inga nya arenor är planerade att byggas. Det ligger i linje med Internationella olympiska kommitténs (IOK) krav på hållbara och ekonomiskt sunda spel.

– OS ska anpassas till städerna och matcha den lokala verkligheten. Fokus på hållbarhet och demokrati och att använda befintliga arenor. Den här processen passar Sverige bättre, säger Edlund Jönsson.

Budgeten ligger på 16,5 miljarder kronor (jämfört med närmare 14 miljarder kronor när Sverige sökte vinter-OS 2026). SOK kalkylerar med 10 miljarder kronor i stöd från IOK.

Konkurrenterna

Förstudien görs gemensamt av SOK, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet. Den ska vara klar senast 1 juli och efter det beslutas om Sverige verkligen ska gå vidare och söka OS.

Dagarna före sommar-OS i Paris i juli nästa år väntas IOK besluta om val av OS-arrangör 2030 Åtminstone tre andra länder har visat intresse för spelen.

– Vi försöker ha koll på konkurrensläget. Schweiz har klivit fram, Salt Lake City är jättetydliga med att de vill arrangera OS och Paralympics, helst 2034, men de säger också att om det blir 2030 så blir det 2030. Vancouver har inte backat ur med sin kandidatur, det är lite oklart att säga hur långt de kommit i processen, säger Edlund Jönsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN