Lång väntan – landslagsdebut vid 31

Lång väntan – landslagsdebut vid 31

Patrik Nemeth gjorde sin första träning med Tre Kronor när laget gjorde sin första träning på VM-isen.

Fredrik Sandberg/TT
Landslagsdebuten och VM-chansen har fått skjutas framåt ett antal gånger.
Först vid 31 års ålder blir den av för defensive NHL-backen Patrik Nemeth.
– Det har inte riktigt klickat tidigare, så det är coolt att vara här, säger han efter premiärträningen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tre Kronor genomförde sin första träning på finländsk mark inför VM som startar med match mot Tyskland på fredag.

Ett nytillskott fanns på isen från NHL – Arizonabacken Patrik Nemeth, 31.

Han tillhör den fåtaliga skara spelare i svensk ishockey som vunnit guld i junior-VM när Mika Zibanejad sköt guldmålet i förlängning mot Ryssland 2012. Sveriges andra guld i historien efter 31 års väntan.

De flesta i det laget har sedan blivit profiler i Tre Kronor – men för Nemeth har det dröjt.

– Jag har fått frågan några gånger om VM-spel, men det har varit axeloperation, slutspel eller utgående kontrakt, berättar han.

"Alltid i bakhuvudet"

Så han hade inte gett upp.

– Det finns alltid i bakhuvudet. Sedan beror det på vilka som kommer loss, vilka kommer från Europa. Det är alltid kul när de ringer, jag är väldigt taggad, säger han.

TT: Vad har du för förväntningar?

– Att vi ska slåss om guldet. Det tycker jag alltid ska vara målet. Det är mina förväntningar. Men det är ingen spikrak väg, det kommer alltid matcher då inte allt fungerar och man behöver ha lite flyt. Så var det när vi vann JVM också, med vinster på övertid och straffar, säger han.

Defensiv styrka

Nemeth har AIK som moderklubb och gjorde två SHL-säsonger med laget innan han flyttade till Nordamerika för elva år sedan. Där har han gjort sig ett namn för sina defensiva egenskaper. Den gångna säsongen blev det exempelvis ingen notering i målkolumnen och fem assist på 75 matcher.

– Jag kan bidra med det jag gjort de senaste åren, stabilt backspel, penalty kill och att vara tuff att möta. Det ska jag inte ändra på, det är därför de plockar in mig, säger han.

Tre Kronor har inte alla spelare på plats ännu. Senaste NHL-tillskottet Carl Grundström, Los Angeles, anländer under torsdagen precis som Skellefteåbacken Jonathan Pudas som varit sjuk.

Hittills har förbundskaptenen Sam Hallam lyckats få loss nio NHL-förstärkningar.

Men Hallam kommer också att lämna platser öppna i truppen för fler NHL-namn. Forwardsstjärnan William Nylander och hans Toronto kan exempelvis slås ut ur Stanley Cup-slutspelet i natt.

FRÅN FÖRSTASIDAN