Laget som kan få guldjubla i krisstaden

Laget som kan få guldjubla i krisstaden

När SM-finalerna inleds har Brynäs damer chans att vinna sitt första guld. Arkivbild.

Mats Åstrand/TT
Brynäs hockeydamer kan vinna SM-guld för första gången. Samtidigt riskerar herrlaget att åka ur SHL. Trots det ligger mycket fokus på herrarnas kris.
– Även om herrarna har mer fans så tycker jag att folk har börjat prata mycket mer om damhockeyn, säger forwardsstjärnan Lara Stalder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På fredagen inleds damernas SM-finalserie mellan Brynäs och Luleå. En repris på fjolårets final och en ny chans för Gävlelaget att ta ett historiskt första SM-guld på damsidan.

– Det har varit en process. Vi fick in nya spelare och vi har behövt hitta varandra vilket har gjort att vi har växt som lag. Det har varit en lång resa och vi har tagit oss till final men nu har vi bara ett mål, säger forwarden Lara Stalder som leder slutspelets poängliga.

Trots damernas framgångar får ändå herrlaget mycket av uppmärksamheten i Gävle. Herrlaget förlorade första matchen i nedflyttningskvalet mot Malmö och är på väg ur högsta serien.

En unik situation

Stisse Åberg är sportreporter och krönikör på Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Han har bevakat Brynäs i över 40 år och enligt honom är det en unik situation i staden.

– Brynäs har spelat i SHL sedan 60-talet och har aldrig åkt ur. Det är mer fokus på krisen för herrarna än guldjakten för damerna. Det är en komplex situation för det finns fortfarande en hierarki, säger han och fortsätter:

– Det är som att två världar möts. I den ena världen kan ett lag äntligen vinna SM-guld medan i den andra världen kan ett lag råka ut för det värsta som kan hända i den serien.

Den klassiska klubben har även många supportrar i andra delar av landet. Om herrlaget åker ur SHL hjälper det inte att damlaget vinner SM-guld, enligt Åberg.

– Folk kommer inte att vara nöjda utan det blir mest som plåster på såren om damerna vinner, säger Stisse Åberg.

Att det pratas mer om herrhockeyn i Gävle är något som Lara Stalder inte riktigt håller med om.

– Inom klubben tycker jag att det pratas lika mycket om herrhockeyn som om damhockeyn, säger hon.

Under sina år i Brynäs har hon märkt av hur intresset för damhockeyn har växt.

– Även om herrarna har mer fans över lag så tycker jag att folk har börjat prata mycket mer om damhockeyn. Vi har höga förväntningar på oss.

Finalrepris

I förra årets SM-final föll Brynäs mot Luleå med 2–3 i matcher. Lara Stalder ser de regerande mästarna som favoriter även i år.

– På pappret är vi underdogs. Allt vi pratar om nu är att vinna guld men det gäller att vi jobbar på de små detaljerna.

Senaste åren har Brynäs satsat mycket på damhockeyn. Lara Stalder har spelat i klubben i fyra år och nu kan hon få vara med och vinna en historisk titel.

– Det skulle betyda mycket för mig så klart. Brynäs satsar mycket på damhockeyn så det skulle betyda mycket för klubben också, säger Lara Stalder.

FRÅN FÖRSTASIDAN