"Krävs nog att deras vallatrailer brinner ner"

"Krävs nog att deras vallatrailer brinner ner"

Harald Oestberg Amundsen (silver), Simen Hegstad Krueger (guld) och Hans Christer (brons) efter VM-loppet över 15 km.

Darko Bandic/AP/TT
Sveriges längdherrar jagar en efterlängtad medalj i fredagens VM-stafett.
Guldet har de dock gett upp på förhand.
Det är de inte ensamma om.
– Det krävs nog att Norges vallatrailer brinner upp om de inte ska vinna, säger Finlands Perttu Hyvärinen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Norges längdlandslag har kanske aldrig haft en starkare uppsättning herråkare än man har nu.

Då ska man komma ihåg detta:

Norges herrar har vunnit alla VM-stafetter sedan 2001.

Favoritskapet inför fredagens stafett är så massivt att ingen av de andra nationerna ens orkar låtsas om att de siktar på guld.

TT: Vad krävs för att Norge inte ska ta guld?

– Jag tror nästan att det krävs en vallabom eller en smärre smäll på någon av de norska åkarna, så att det rinner iväg rejält, säger svenske startmannen Johan Häggström.

"Guldmedaljen är deras"

Finlands Perttu Hyvärinen tar det ett steg längre. Han vågar knappt lita på att dåliga norska skidor skulle göra någon skillnad.

– Det krävs nog att deras vallatrailer brinner upp eller något för att de inte ska vinna. Det blir nog en tråkig vinnare tyvärr, säger Hyvärinen.

Franske veteranen Maurice Manificat, 36, skakar bara på huvudet när han får frågan om det går att besegra Norge.

– Vi drömmer såklart om det. Men det är nog bättre att utgå ifrån att Norge vinner, guldmedaljen är bara att glömma, den är deras. Och så kan vi i stället fokusera på hur man ska ta silvret, säger Manificat.

De norska herrarna har tagit hem alla fyra guld hittills i Planica, och på de längre distanserna har dominansen varit löjeväckande stor.

I skiathlon ställde Norge upp med fyra åkare. De kom etta, tvåa, trea och fyra.

På 15 kilometer fristil ställde de upp med fem. De kom etta, tvåa, trea, fyra – och sexa.

Gäller att vara taktisk

Länder som Sverige, Finland, Frankrike, Tyskland och Italien siktar i stället på att slåss om silvret i första hand, bronset i andra. För att gå vinnande ur den striden gäller det att vara smart, säger Sveriges William Poromaa. Till exempel kan det vara dumt att försöka hänga på Norge.

– Det tror jag blir tufft oavsett. Man kanske måste vara lite smart med just de grejerna, så att man inte går in i väggen. Jag ska göra det jag kan så får vi hoppas att hela laget är med. Vi går för det, vi har chans på medalj, säger Poromaa.

Inte ens de svenska ledarna verkar tro på antiklimax för norrmännen. Landslagschefen Anders Byström anar att det blir ett tolfte VM-guld i rad för Norges stafettherrar.

Och han vill inte ha någon hjälpande hand från förbipasserande pyromaner.

– Jag vill inte att någon vallatrailer ska brinna ner. Men deras lag, det blir ju nästintill omöjligt att slå dem. Men det är väl det som är tjusningen, allt kan hända och stafetten för herrarna har vi sett fram emot oerhört länge, säger Byström.

FRÅN FÖRSTASIDAN