Kramer med svenskt rekord

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Andreas Kramer firar segern.
Löparen Andreas Kramer har satt svenskt rekord. På Slottsskogsvallen i Göteborg sprang han 1 000 meter på tiden 2.16,95.
– Det är en klassisk distans så det är kul att ha rekordet på det också.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Göteborgska affischnamn som Khaddi Sagnia och Carl Bengtström hade tvingats hoppa av GP-galan på grund av skador. I stället levererade Ullevilöparen Andreas Kramer inför hemmapubliken.

Kramer hade redan på förhand aviserat att han gick för svenskt rekord och inledde starkt. På den sista raksträckan utmanades han av norrmannen Ole Jakob Høsteland Solbu, men Kramer – som även har svenskt rekord på 800 meter – höll ledningen och tog hem både seger och rekord. Efteråt medgav han att det var ett tufft lopp.

– Jag har känt mig lite seg de senaste dagarna. Det har varit mycket resande, tävla sena kvällar och så ska man försök försöka sova efter det. Jag visste att jag hade kapaciteten men inte om jag hade dagen, säger 26-åringen.

Annorlunda taktik

I en friidrottsvärld där 800 meter och 1 500 är de vanligaste distanserna får 1 000 meter betraktas som udda i sammanhanget. Senast Andreas Kramer sprang distansen var för fem år sedan. Den här gången innebar det en taktik med extra försiktighet för att inte bränna ut sig i förtid.

Annons

– Det är ett annat upplägg och man har inte marginalerna med sig på samma sätt. Öppnar jag för snabbt blir de sista 200 meterna som 300 meter. Det känns så långt när man blir trött.

Det tidigare rekordet på distansen sattes även det på Slottsskogsvallen, av Johan Rogestedt 2016. En person som råkar vara nära vän med Kramer.

– Jag tror att han har blandade känslor inför att jag har tagit det nu. Han är en nära vän till mig och har betytt mycket under min satsning som löpare. Det är kul att det är hans rekord också.

Lag-EM i Polen

För Kramers del väntar nu en lugnare period på hemmaplan i Göteborg innan lag-EM i Polen drar igång nästa helg. Då är löparen en av de svenskar som tagits ut i förbundskapten Kajsa Bergqvists landslagstrupp tillsammans med bland andra längdhopparen Thobias Montler, löparen Andreas Almgren och stavhopparen Michaela Meijer.

– Nu när jag håller till i Stockholm är det extra skönt att komma hem och träffa familjen. Nu när man har gjort den här tävlingen blir det skönt med några dagar hemma, säger han.

Annons