Knapp svensk förlust i sista VM-kvalet

Knapp svensk förlust i sista VM-kvalet

Melwin Pantzar gjorde en av sina främsta landskamper men basketlandslaget föll mot Estland när VM-kvalet avslutades i Malmö. Arkivbild

Roni Rekomaa/AP/TT
Chansen att nå VM-slutspelet var redan borta.
Basketlandslaget avslutade kvalet med sikte på framtida uppgifter – men gjorde det som förlorare.
Estland vann med 72–71.
– Det är klart att det är bittert och det är ingen välspelad match, säger förbundskaptenen Mikko Riipinen till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Basketlandslaget kämpade och slet men gamla synder upprepade sig mot esterna i Baltiska hallen i Malmö. För dåligt straffskytte och för få tagna defensiva returer kostade segern.

Slutet bjöd på åtskillig dramatik.

Adam Ramstedt satte 63–61 med två minuter kvar. Sverige vann bollen, Melwin Pantzar foulades, satte båda sina straffkast och vips var landslaget fyra poäng upp.

Segern på banken? Knappast. I basket går det gärna undan. Estland vände blixtsnabbt till 66–65 med 66 sekunder kvar på matchklockan.

Denzel Andersson missade sitt trepoängsskott. I kampen om returen fick David Höök en armbåge i ansiktet av Hugo Toom. Domarna valde att ge Estland två straffkast för en foul av Höök på Toom och två kast till Sverige för en osportslig foul av Toom på Haak.

Båda lagen satte sina kast och Estland hade 68–67. Med knappa halvminuten kvar sänkte veteranen Alexander Lindqvist en trea till svensk ledning 70–68 varpå Kregor Hermet kontrade med en estnisk trepoängare och enpoängsledning med 23 sekunder kvar.

Melwin Pantzar, matchens lirare med 23 poäng, gick mot korgen med 9,7 sekunder kvar, foulades men satte bara ett av sina två straffkast.

Estlands Mikk Jurkatamm hade samma utdelning med drygt sju sekunder kvar – och det räckte för estnisk seger, 72–71, i och med att Sverige misslyckades med att ta en defensiv retur och därmed få ett sista anfall.

– Vi kämpade riktigt hårt. Jag tyckte vi gör en ganska bra match, men tyvärr vinner Estland, säger Melwin Pantzar till SVT.

Tyskland, Finland och Slovenien var topp tre i gruppen och kvalade in till VM. Sverige slutade fyra.

FRÅN FÖRSTASIDAN